Vývoj a predikce produkce, spotřeby a soběstačnosti hovězího masa ve světě, v EU a v ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005814" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005814 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/23083.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23083.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj a predikce produkce, spotřeby a soběstačnosti hovězího masa ve světě, v EU a v ČR
Popis výsledku v původním jazyce
V produkci hovězího masa je ČR dlouhodobě soběstačná. Chováno je u nás zhruba 1,4 mil. kusů skotu, od roku 2004 se stavy nepatrně snížily, ale kvůli poklesu výměry zemědělské půdy se zvýšila intenzita chovu. V posledních letech se výrazněji snížil celkový počet porážek jatečného skotu a tím i tuzemská produkce hovězího masa v hmotnosti JUT. Zároveň se však snižovala i domácí spotřeba, takže celková úroveň soběstačnosti se v hodnoceném období příliš nezměnila. U hovězího masa jako jediného z hlavních druhů mas platí, že v ČR soběstačnost v produkci převyšuje dlouhodobě 100 %, tj. že ČR je v produkci hovězího soběstačná. Dostatečná potravinová soběstačnost umožňuje snížit závislost státu na dovozech a českým spotřebitelům nabízet kvalitní potraviny z českých chovů. Podobně jako ČR je i v průměru celá EU v produkci hovězího masa soběstačná. Export živého skotu mimo EU výrazně převyšuje import. Z vlastních výpočtů vyplývá, že za rok 2021 mělo 14 států EU soběstačnost vyšší než 100 % (nejvyšší byla v Litvě, v Polsku a v Irsku) a pouze 10 států mělo vyšší spotřebu oproti produkci.
Název v anglickém jazyce
Development and forecast of beef production, consumption and self-sufficiency in the world, the EU and the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The Czech Republic has long been self-sufficient in beef production. Around 1.4 million cattle are breed in the Czech Republic, since 2004 numbers have fallen slightly, but the as a consequence decline in the area of agricultural land increase in breeding intensity. In recent years, the total number of slaughtering cattle has decreased significantly and thus domestic beef production in carcass weight. At the same time, however, domestic consumption has also decreased, so that the overall level of self-sufficiency has not changed much over the evaluation period. For beef, as the only one of the main types of meat, self-sufficiency in the Czech Republic is above 100 % in the long term, i.e. the Czech Republic is self-sufficient in beef production. Sufficient food self-sufficiency makes it possible to reduce the country's dependence on imports and to offer Czech consumers quality food from Czech farms. Like the Czech Republic, the EU as a whole is on average self-sufficient in beef production. Exports of live cattle outside the EU exceed imports. Our own calculations show that in 2021, 14 EU countries had a self-sufficiency of more than 100 % (the highest being Lithuania, Poland and Ireland) and only 10 countries had higher consumption than production.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů