Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkce, spotřeba a soběstačnost v produkci mléka a hovězího masa v ČR a v EU

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005697" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005697 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/23040.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23040.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Produkce, spotřeba a soběstačnost v produkci mléka a hovězího masa v ČR a v EU

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mezi hlavní oblasti živočišné výroby v ČR patří chov skotu, resp. produkce mléka a hovězího masa. Snahou většiny států je zachovat si soběstačnost v produkci důležitých zemědělských komodit a omezit přílišnou závislost na dovozech. Cílem tohoto příspěvku bylo zhodnocení soběstačnosti u mléka a hovězího masa v ČR ve srovnání se státy EU. Soběstačnost byla v tomto příspěvku vyjádřena v procentech a počítána podílem produkce a spotřeby. V obou těchto komoditách je ČR dlouhodobě soběstačná, značná část syrového mléka a jatečného skotu je však vyvážena zejména do sousedních zemí a zpět se do ČR dováží mléčné výrobky a hovězí maso. EU-27 je rovněž jako celek v kravském mléce a hovězím mase soběstačná, ale mezi jednotlivými členskými státy existují nemalé rozdíly. Soběstačnost nižší než 100 % vykazují zejména státy jižní Evropy.

  • Název v anglickém jazyce

    Milk and beef production, consumption and self-sufficiency in the Czech Republic and the EU

  • Popis výsledku anglicky

    The major areas of livestock production in the Czech Republic include cattle breeding, respectively milk and beef production. Most countries seek to maintain self-sufficiency in the production of important agricultural commodities and reduce over-reliance on imports. The aim of this paper was to evaluate the self-sufficiency of milk and beef in the Czech Republic in comparison with EU countries. In this paper, self-sufficiency was expressed as a percentage and calculated as a proportion of production and consumption. In both commodities, the Czech Republic has been self-sufficient for a long time, but a significant part of raw milk and slaughter cattle is exported, especially to neighboring countries, and dairy products and beef are imported back to the Czech Republic. The EU-27 is also self-sufficient in cow&apos;s milk and beef, although there are considerably differences between member states. In particular, the countries of Southern Europe often do not reach 100% self-sufficiency.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Náš chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    83

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    25-29

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus