Ekonomické aspekty chovu ošípaných
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005840" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005840 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/23107.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23107.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ekonomické aspekty chovu ošípaných
Popis výsledku v původním jazyce
Vepřové maso je mezi českými spotřebiteli velmi oblíbené a dlouhodobě je nejvíce konzumovaným druhem masa v ČR. Spotřeba na obyvatele je v ČR jedna z nejvyšších v Evropě i na světě. Bohužel téměř polovina domácí spotřeby musí být zajištěna dovozy a ČR tak patří v rámci zemí EU ke státům s nejnižší mírou soběstačnosti v produkci vepřového masa. Ekonomickou efektivitu domácí produkce ovlivňuje situace na světovém a evropském trhu. Ta je definována úrovní nabídky a poptávky, od které se odvíjejí aktuální tržní ceny. Jejich výši je možno považovat za jeden z nejvýznamnějších faktorů rozhodujících o ekonomice výroby. Výkupní cena jatečných prasat se v minulých letech v EU nevyvíjela rovnoměrně, ale kolísala. Ve srovnání s ostatními roky byla cena nízká zejména v roce 2021, kdy nabídka v důsledku nižších vývozů převyšovala poptávku. Naopak dosud nejvyšší cena byla zaznamenána v roce 2022 (meziročně v průměru vyšší ve třídách S a E o 26 a 29 %). Uvádí se, že dlouhodobě je produkce vepřového masa v ČR bez podpor nerentabilní. Ve stávajících podmínkách se daří kladnou rentabilitu udržet zřejmě jen některým špičkovým chovům, zatímco řada jiných je nucena v důsledku ekonomického tlaku svou činnost ukončit.
Název v anglickém jazyce
Economic aspects of pig breeding
Popis výsledku anglicky
Pork is very popular among Czech consumers and has long been the most consumed type of meat in the Czech Republic. Per capita consumption in the Czech Republic is one of the highest in Europe and the world. Unfortunately, almost half of domestic consumption has to be met by imports, making the Czech Republic one of the EU countries with the lowest level of self-sufficiency in pork production. The economic efficiency of domestic production is influenced by the situation on the world and European markets. This is defined by the level of supply and demand, which determines current market prices. Their level can be considered one of the most important factors determining the economics of production. The farmgate price of slaughter pigs has not developed evenly in the EU in recent years, but has fluctuated. Compared to other years, the price has been low, especially in 2021 when supply exceeded demand due to lower exports. In contrast, the highest price was recorded in 2022 (on average 26 % and 29 % higher year-on-year in S and E classes). It is stated that in the long term, pork production in the Czech Republic is unprofitable without subsidies. In the current conditions, only some top farms seem to be able to maintain positive profitability, while many others are forced to close down as a result of economic pressure.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK23020085" target="_blank" >QK23020085: Nové směry v produkci selat s důrazem na welfare, ochranu životního prostředí a ekonomiku produkce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů