Odraz narušené energetické rovnováhy dojnic ve složení mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005846" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005846 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/23114.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23114.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odraz narušené energetické rovnováhy dojnic ve složení mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto příspěvku bylo vyhodnotit vliv negativní energetické bilance (NEB) na složení mléka včetně vybraných mastných kyselin mléčného tuku. Do experimentálního sledování bylo zařazeno celkem 369 dojnic ze dvou chovů, u kterých byly opakovaně odebírány vzorky krve a mléka. První odběr byl proveden v prvních 35 dnech laktace a druhý odběr mezi 36. a 63. dnem laktace. Na základě laboratorních rozborů krve byly dojnice rozděleny do skupin NEB+ (dojnice s NEB) a NEB0 (dojnice bez NEB). Celkem se s NEB potýkalo 21 % dojnic. Největší rozdíly ve složení mléka byly pozorovány během prvních 35 dnů laktace. Dojnice ze skupiny NEB+ měly v tomto období signifikantně vyšší obsah tuku a poměr tuku a bílkovin, vyšší obsah C18:0 a C18:1 a naopak nižší obsah C14:0 a C16:0 ve srovnání s dojnicemi ve skupině NEB0. Tyto výsledky potvrzují významný vliv NEB na složení mléka dojnic v časné laktaci.
Název v anglickém jazyce
Reflection of disturbed energy balance of dairy cows in milk composition
Popis výsledku anglicky
The aim of this paper was to evaluate the effect of negative energy balance (NEB) on milk composition including selected fatty acids of milk fat. A total of 369 dairy cows from two herds were included in the experiment and blood and milk samples were collected repeatedly. The first collection was performed in the first 35 days of lactation and the second collection between 36 and 63 days of lactation. On the basis of laboratory blood tests, dairy cows were divided into NEB+ (cows with NEB) and NEB0 (cows without NEB) groups. In total, 21% of cows had NEB. The greatest differences in milk composition were observed during the first 35 days of lactation. During this period, the NEB+ group cows had significantly higher fat content and fat/protein ratio, higher C18:0 and C18:1 content, and lower C14:0 and C16:0 content compared to the NEB0 group. These results confirm the significant effect of NEB on milk composition in early lactating dairy cows
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010038" target="_blank" >QK21010038: Včasná predikce zdravotních rizik a poruch reprodukce dojnic s využitím rozšířeného spektra parametrů získávaných laboratorním rozborem vzorků mléka</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
83
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
49-52
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—