Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dietary effect of wheat with higher levels of lutein and zeaxanthin in laying hens

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005897" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005897 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/23:95249

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/23164.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23164.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Dietary effect of wheat with higher levels of lutein and zeaxanthin in laying hens

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the experimental part of work was to evaluate the effect of biofortified wheat variety PEXESO with increased content of natural carotenoids in the diet of laying hens on performance characteristics and egg quality. The experiment was carried out in the Institute of Animal Science in Prague Uhříněves. The experiment included 240 laying hens of the Lohmann Brown genotype at the age of 42 weeks. These layers were housed in enriched cages and divided into 4 groups according to wheat variety (TERCIE x PEXESO) and fat source (rapeseed oil x pork lard) in the diet. There were 6 repetitions of ten hens in each group. The experiment lasted 10 weeks. The results were statistically evaluated by SAS software. The addition of PEXESO resulted in an improvement in performance parameters, specifically, it reduced feed intake (P &lt; 0.001) and feed conversion (P = 0.013). Laying hens whose diets included PEXESO produced eggs with reduced Haugh units (P &lt; 0.001), but on the other hand, higher yolk color intensity (P &lt; 0.001) and higher egg shell thickness (P = 0.037) and firmness (P &lt; 0.001).

  • Název v anglickém jazyce

    Dietary effect of wheat with higher levels of lutein and zeaxanthin in laying hens

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the experimental part of work was to evaluate the effect of biofortified wheat variety PEXESO with increased content of natural carotenoids in the diet of laying hens on performance characteristics and egg quality. The experiment was carried out in the Institute of Animal Science in Prague Uhříněves. The experiment included 240 laying hens of the Lohmann Brown genotype at the age of 42 weeks. These layers were housed in enriched cages and divided into 4 groups according to wheat variety (TERCIE x PEXESO) and fat source (rapeseed oil x pork lard) in the diet. There were 6 repetitions of ten hens in each group. The experiment lasted 10 weeks. The results were statistically evaluated by SAS software. The addition of PEXESO resulted in an improvement in performance parameters, specifically, it reduced feed intake (P &lt; 0.001) and feed conversion (P = 0.013). Laying hens whose diets included PEXESO produced eggs with reduced Haugh units (P &lt; 0.001), but on the other hand, higher yolk color intensity (P &lt; 0.001) and higher egg shell thickness (P = 0.037) and firmness (P &lt; 0.001).

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů