Nutriční hodnota píce béru a pohanky pěstovaných jako meziplodiny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F24%3A10006095" target="_blank" >RIV/00027014:_____/24:10006095 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/24154.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/24154.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční hodnota píce béru a pohanky pěstovaných jako meziplodiny
Popis výsledku v původním jazyce
Meziplodiny jsou v současné době stále významnější zejména pro snižování eroze v mezivegetačním období, zdrojem organické hmoty při zaorávání a často i přerušovačem v osevních postupech. Zajímavou, a jistě ne zcela výjimečnou možností, je také využití píce z meziplodin pro produkci objemných krmiv přežvýkavců, zejména jako doplněk k plodinám jako jsou kukuřice nebo jeteloviny. Cílem této studie bylo posoudit kvantitativní a kvalitativní parametry píce pohanky obecné a béru italského (které jsou jedny z nejčastěji pěstovaných meziplodin), pěstovaných jako meziplodiny. Sklizeň píce byla uskutečněna u každé plodiny ve třech fázích růstu. Byl zjišťován výnos sušiny a dusíkatých látek, chemické složení a stravitelnost organické hmoty a neutrálně detergentní vlákniny. Průměrné výnosy sušiny byly u obou plodin srovnatelné, kdežto výnos dusíkatých látek byl vyšší u pohanky. Obsah dusíkatých látek byl výrazně vyšší u pohanky, naopak vyšší obsah hrubé vlákniny byl u béru. Stravitelnost organické hmoty byla mírně vyšší u pohanky, naopak bér vynikl ve výrazně vyšší stravitelnosti neutrálně detergentní vlákniny.
Název v anglickém jazyce
Nutritive value of forage of buckwheat and foxtail millet grown as intercrops
Popis výsledku anglicky
Intercrops are currently increasingly important, especially for reducing erosion in the growing season, as a source of organic matter during plowing, and often as an interrupter in sowing procedures. An interesting, and certainly not entirely exceptional option, is also the use of fodder from intercrops for the production of feed for ruminants, especially as a supplement to crops such as maize or legumes. The aim of this study was to assess the quantitative and qualitative forage parameters of buckwheat and foxtail millet (which are among the most commonly grown intercrops) grown as intercrops. Forage was harvested for each crop at three growth stages. The yield of dry matter and crude protein (nitrogenous substances), chemical composition and digestibility of organic matter and neutral detergent fiber were determined. The average yields of dry matter were comparable for both crops, while the yield of crude protein was higher for buckwheat. The content of crude protein was significantly higher in buckwheat, on the contrary, the crude fiber content was higher in foxtail millet. The digestibility of organic matter was also slightly higher for buckwheat, on the other hand, foxtail millet excelled in significantly higher digestibility of neutral detergent fiber.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
40-42
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—