Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutritional evaluation of selected varieties of sorghum

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43919555" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43919555 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2020/mnet_2020_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2020/mnet_2020_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nutritional evaluation of selected varieties of sorghum

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The alternation of warm and dry periods results in slowing down of vegetation growth, drying of soils, which leads to high losses of plant production. Consequently, it is so difficult to ensure sufficient production of the required amount of forage. One of the many alternatives is to use plants tolerating dry and hot conditions, such as sorghum. This article is focused on the comparison of 8 varieties of forage sorghum, for which the basic nutritional parameters were determined and expressed in dry matter: crude protein, acid detergent fibre, neutral detergent fibre and digestibility of dry matter and organic matter by in vitro pepsin cellulase method. The mean content of crude protein reached 9.6 to 11.3% of dry matter. Acid detergent fibre shows range from 27.3 to 36.4%. The neutral detergent fibre concentrations were from 48.5 to 56.7%. Range of digestibility of dry matter reached 41.9 to 55.3%. Nutri Honey BMR variety had the highest digestibility of dry matter (55.3%). Nutri Honey BMR and Sweet Caroline varieties had the highest digestibility of the organic matter (50.0%) while Ruzrok variety proved to be the one with the lowest digestibility of organic matter with value 36.2%.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional evaluation of selected varieties of sorghum

  • Popis výsledku anglicky

    The alternation of warm and dry periods results in slowing down of vegetation growth, drying of soils, which leads to high losses of plant production. Consequently, it is so difficult to ensure sufficient production of the required amount of forage. One of the many alternatives is to use plants tolerating dry and hot conditions, such as sorghum. This article is focused on the comparison of 8 varieties of forage sorghum, for which the basic nutritional parameters were determined and expressed in dry matter: crude protein, acid detergent fibre, neutral detergent fibre and digestibility of dry matter and organic matter by in vitro pepsin cellulase method. The mean content of crude protein reached 9.6 to 11.3% of dry matter. Acid detergent fibre shows range from 27.3 to 36.4%. The neutral detergent fibre concentrations were from 48.5 to 56.7%. Range of digestibility of dry matter reached 41.9 to 55.3%. Nutri Honey BMR variety had the highest digestibility of dry matter (55.3%). Nutri Honey BMR and Sweet Caroline varieties had the highest digestibility of the organic matter (50.0%) while Ruzrok variety proved to be the one with the lowest digestibility of organic matter with value 36.2%.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2020: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-765-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    159-164

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    11. 11. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku