Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení kyseliny panthotenové - porovnání metody HPLC/FLD s mikrobiologickou metodou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F01%3A00000046" target="_blank" >RIV/00027022:_____/01:00000046 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení kyseliny panthotenové - porovnání metody HPLC/FLD s mikrobiologickou metodou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo ověřit rychlou a spolehlivou HPLC metodu ke stanovení kyseliny pantothenové především ve fortifikovaných potravinách a rovněž optimalizovat vhodný izolační postup. Naměřené výsledky byly porovnány s hodnotami získanými modifikovanou mikrobiologickou metodou podle ČSN 56 0060. Pro stanovení kyseliny pantothenové bylo vybráno 11 vzorků fortifikovaných potravin: multivitaminové nápoje, zmrzliny, 3 typy sušenek, ovocný čaj s vitaminy, vitaminový premix, ovocný jogurt a preparát B-komplex. Výsledky obou metodou velmi dobře korelují s tím, že metoda HPLC dává v průměru o 15 % vyšší výsledků než metoda mikrobiologická.

  • Název v anglickém jazyce

    Panthotenic acid determination comparison of HPLC/FLD and microbiological method

  • Popis výsledku anglicky

    The object of this study was to verify a fast and reliable HPLC method with suitable sample isolation and purification for determination of pantothenic acid especially in fortified foods. The results were compared with the data obtained by the modified microbiological assay, which has been Czech State norm so far. The HPLC and microbiological methods were applied in the analysis of 11 fortified samples: multivitamin drinks, ice creams, biscuits, fruit tea, fruit yoghurt and the mixture of vitamins. Theresults of HPLC method were in accordance with the data obtained by microbiological assay and are in average 15 % higher than those acquired by the microbiological assay.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník konference Vitaminy 2001

  • ISBN

    80-7194-380

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    "P7"

  • Název nakladatele

    Blattná J., Horna A., Zima T., Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Pardubice

  • Datum konání akce

    5. 9. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku