Stanovení kyseliny panthotenové - porovnání metody HPLC/FLD s mikrobiologickou metodou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F01%3A00000046" target="_blank" >RIV/00027022:_____/01:00000046 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení kyseliny panthotenové - porovnání metody HPLC/FLD s mikrobiologickou metodou
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo ověřit rychlou a spolehlivou HPLC metodu ke stanovení kyseliny pantothenové především ve fortifikovaných potravinách a rovněž optimalizovat vhodný izolační postup. Naměřené výsledky byly porovnány s hodnotami získanými modifikovanou mikrobiologickou metodou podle ČSN 56 0060. Pro stanovení kyseliny pantothenové bylo vybráno 11 vzorků fortifikovaných potravin: multivitaminové nápoje, zmrzliny, 3 typy sušenek, ovocný čaj s vitaminy, vitaminový premix, ovocný jogurt a preparát B-komplex. Výsledky obou metodou velmi dobře korelují s tím, že metoda HPLC dává v průměru o 15 % vyšší výsledků než metoda mikrobiologická.
Název v anglickém jazyce
Panthotenic acid determination comparison of HPLC/FLD and microbiological method
Popis výsledku anglicky
The object of this study was to verify a fast and reliable HPLC method with suitable sample isolation and purification for determination of pantothenic acid especially in fortified foods. The results were compared with the data obtained by the modified microbiological assay, which has been Czech State norm so far. The HPLC and microbiological methods were applied in the analysis of 11 fortified samples: multivitamin drinks, ice creams, biscuits, fruit tea, fruit yoghurt and the mixture of vitamins. Theresults of HPLC method were in accordance with the data obtained by microbiological assay and are in average 15 % higher than those acquired by the microbiological assay.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník konference Vitaminy 2001
ISBN
80-7194-380
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
"P7"
Název nakladatele
Blattná J., Horna A., Zima T., Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Pardubice
Datum konání akce
5. 9. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—