Stanovení vitaminu B6 a niacinu metodou HPLC a srovnání s ČSN postupy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F01%3A00000035" target="_blank" >RIV/00027022:_____/01:00000035 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení vitaminu B6 a niacinu metodou HPLC a srovnání s ČSN postupy
Popis výsledku v původním jazyce
RP-HPLC v iontově párovém uspořádání aplikovaná po kyselé a enzymové hydrolýze je vhodná pro stanovení vitaminu B6 a niacinu v potravinových doplňcích obohacených pyridoxolem a kyselinou nikotinovou a v některých potravinách zejména živočišného původu. Výsledky získané metodou HPLC a ČSN postupem jsou v lineární korelaci. HPLC stanovení vitaminu B6 v potravinách poskytuje v průměru hodnoty o 14 % vyšší než stanovení ČSN, důvodem je různá citlivost testovacího kmene k jednotlivých vitamerům. V případě niacinu poskytuje HPLC stanovení v mase a vnitřnostech hodnoty v průměru o 9 % nižší než stanovení ČSN, důvodem je odezva testovacího kmene i na vázaný niacin, případně působení doprovodných látek stimulujících růst mikroorganismů. HPLC stanovení obou vitaminů je ve srovnání s mikrobiologickými ČSN metodami selektivní, dále méně pracné a rychlejší.
Název v anglickém jazyce
Determination of vitamin B6 and niacin by HPLC method
Popis výsledku anglicky
For vitamin B6 and niacin determination in food supplements and foods mainly of animal origin the ion pairing RP. HPLC following the acidic and enzymatic hydrolysis is suitable. The results obtained by HPLC method were in linear correlation with resultsof microbiological method (CZ standard method). HPLC determination of vitamin B6 in foods yeilded in average values by 14 % higher in comparison with standard method. The probable reason is difference in sensitivity of testing strain to individual vitamers. In case of niacin determination in meat and offals the results of HPLC were by 9 % lower, due to the response of testing strain to bound niacin, eventually due to the presence of substances stimulating growth response. HPLC determination of both vitamins is in comparison with microbiological method more selective and faster.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník konference Vitaminy 2001
ISBN
80-7194-380-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
"P1"
Název nakladatele
Blattná, J., Horna, A., Zima, T., Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Pardubice
Datum konání akce
5. 9. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—