Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení vitaminu B6 a niacinu metodou HPLC a srovnání s ČSN postupy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F01%3A00000035" target="_blank" >RIV/00027022:_____/01:00000035 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení vitaminu B6 a niacinu metodou HPLC a srovnání s ČSN postupy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    RP-HPLC v iontově párovém uspořádání aplikovaná po kyselé a enzymové hydrolýze je vhodná pro stanovení vitaminu B6 a niacinu v potravinových doplňcích obohacených pyridoxolem a kyselinou nikotinovou a v některých potravinách zejména živočišného původu. Výsledky získané metodou HPLC a ČSN postupem jsou v lineární korelaci. HPLC stanovení vitaminu B6 v potravinách poskytuje v průměru hodnoty o 14 % vyšší než stanovení ČSN, důvodem je různá citlivost testovacího kmene k jednotlivých vitamerům. V případě niacinu poskytuje HPLC stanovení v mase a vnitřnostech hodnoty v průměru o 9 % nižší než stanovení ČSN, důvodem je odezva testovacího kmene i na vázaný niacin, případně působení doprovodných látek stimulujících růst mikroorganismů. HPLC stanovení obou vitaminů je ve srovnání s mikrobiologickými ČSN metodami selektivní, dále méně pracné a rychlejší.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of vitamin B6 and niacin by HPLC method

  • Popis výsledku anglicky

    For vitamin B6 and niacin determination in food supplements and foods mainly of animal origin the ion pairing RP. HPLC following the acidic and enzymatic hydrolysis is suitable. The results obtained by HPLC method were in linear correlation with resultsof microbiological method (CZ standard method). HPLC determination of vitamin B6 in foods yeilded in average values by 14 % higher in comparison with standard method. The probable reason is difference in sensitivity of testing strain to individual vitamers. In case of niacin determination in meat and offals the results of HPLC were by 9 % lower, due to the response of testing strain to bound niacin, eventually due to the presence of substances stimulating growth response. HPLC determination of both vitamins is in comparison with microbiological method more selective and faster.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník konference Vitaminy 2001

  • ISBN

    80-7194-380-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    "P1"

  • Název nakladatele

    Blattná, J., Horna, A., Zima, T., Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Pardubice

  • Datum konání akce

    5. 9. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku