Vliv vybraných prebiotik na fyziologické vlastnosti probiotik
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F04%3A00010017" target="_blank" >RIV/00027022:_____/04:00010017 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv vybraných prebiotik na fyziologické vlastnosti probiotik
Popis výsledku v původním jazyce
Pozitivní (bifidogenní) vliv na probiotickou mikroflóru a její rozvoj ve střevech mají některé typy vláknin. Probiotika (mikrobiální populace) a prebiotika (dietetická vláknina) tvoří společně synbiotika, která představují jednu z rychle se rozvíjejícíchoblastí potravinářského výzkumu. Bakterie jsou při cestě zažívacím traktem vystaveny působení mnoha faktorů, které snižují jejich životaschopnost. Jako nejdůležitější se uvádí pH šok při průchodu žaludkem a působení žlučových kyselin v tenkém střevě. Uvybraných kmenů sbírky Laktoflora byla testována citlivost na žlučové kyseliny v přítomnosti ječmenného extraktu s vysokým podílem beta-glukanů. Přítomnost žlučových kyselin v kultivačním médiu měla za následek různou míru prodloužení lag-fáze a sníženírůstové rychlosti v závislosti na mikroorganismu. Nejvyšší toleranci ke žlučovým kyselinám vykazuje kmen Enterococcus faecium, který je schopen růstu bez adaptace v testovaném rozsahu koncentrací žlučových kyselin. Přídavek beta-glukanů ovl
Název v anglickém jazyce
Effect of selected prebiotics on physiological characteristics of probiotics
Popis výsledku anglicky
Several types of diet fibre have positive (bifidogenic) influence on the probiotic microflora and its development in the guts. Probiotics (microbial population) and prebiotics (dietetic fibre) together create synbiotics, which are one of the rapid developing spheres in the food research. Passing the digestive tract the bacteries are exposed to the influence of several factors, which decreased their vitality. As the most important is reported the pH shock during the stomach passage and the bile acids influence in the small intestine. Selected microorganisms Lactoflora species of the collection were tested on their bile acids sensitivity in the presence of the barley extract with high proportion of beta-glucans. The bile acids presence in the cultivationmedium influenced the prolongation of lag-phase and lowered the growth velocity according the microrganism type. The highest bile acids tolerance was reported for Enterococcus faecium, which was able to grow without adaptation in the all
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků. XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
418-419
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
24. 5. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—