Probiotické vlastnosti mikrobiálních kultur izolovaných z fermentovaných zeleninových šťáv
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F12%3A00000375" target="_blank" >RIV/00027022:_____/12:00000375 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Probiotické vlastnosti mikrobiálních kultur izolovaných z fermentovaných zeleninových šťáv
Popis výsledku v původním jazyce
Práce byla zaměřena na fermentaci sterilních jednodruhových zeleninových šťáv přirozenou mikrobiální populací pocházející z fermentovaných směsných zeleninových šťáv. Přirozená mikrobiální populace byla testována na přítomnost potenciálně probiotických mikroorganismů. Podmínky pro selekci potenciálně probiotických mikroorganismů byly zvoleny dle intestinálního prostředí hostitele, tj. rezistence k žlučovým kyselinám, ke kyselému pH a nízkému pH šoku, k anaerobnímu prostředí. Výsledky ukazují, že mikroorganismy s probiotickými vlastnostmi se vyskytují v přírodě přirozeně. Selekce potenciálně probiotických mikroorganismů ze směsných fermentovaných zeleninových šťáv byla provedena za vybraných selekčních tlaků; šok při pH 2, odolnost vůči nízkému pH, odolnost vůči žlučovým kyselinám
Název v anglickém jazyce
Probiotic properties of microbial cultures isolated from fermented vegetable juices
Popis výsledku anglicky
The work was focused on sterile fermentation of monospecies vegetable juices natural microbial populations derived from fermented mixed vegetable juices. The natural microbial population was tested for the presence of potentially probiotic microorganisms. The conditions for the selection of potential probiotic microorganisms were selected according to the intestinal environment of the host, ie, resistance to bile acids, the acidic pH and low pH shock, anaerobic environment. The results show that microorganisms with probiotic properties of naturally occurring naturally. Selection of potentially probiotic microorganisms from fermented mixed vegetable juice was chosen for selective pressure, shock at pH 2, resistance to low pH, resistance to bile acids
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B089" target="_blank" >QI91B089: Nové metody a postupy využití zemědělských surovin pro koncepci funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů