Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení odolnosti vybraných kmenů laktobacilů vůči modelovým podmínkám trávicího traktu.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3ALLAKTO10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:LLAKTO10 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení odolnosti vybraných kmenů laktobacilů vůči modelovým podmínkám trávicího traktu.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo testovat odolnost vybraných kmenů Lactobacillus rhamnosus a Lactobacillus casei ze Sbírky mlékařských mikroorganismů Laktoflora? a zkoumat jejich chování v simulovaných podmínkám trávicího traktu. Byl sledován vliv nízkého pH, žaludečníšťávy, pankreatické šťávy a hovězí žluči na počty sledovaných bakterií. Výsledky ukazují, že testované kmeny (5 kmenů Lactobacillus casei a 10 kmenů Lactobacillus rhamnosus) jsou rezistentní vůči nízkému pH, pankreatinu, hovězí žluči a tolerantní vůči pepsinu. Sledované bakterie Lbc. casei a Lbc. rhamnosus přežívají simulované podmínky trávicího traktu v dostatečném množství a jsou vhodné pro další využití k výrobě probiotických potravin.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of selected Lactobacilli strains resistance to model conditions of the digestive tract

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was resistance investigation of strains Lactobacillus rhamnosus and Lactobacillus casei (Culture Collection of Dairy Microorganisms Laktoflora?) in simulated model conditions of digestion. The effects of low pH, gastric and pancreatic juice and bovine biles on counts of probiotic microorganisms were investigated. Results show resistance of tested strains ? 5 strains L. casei and 10 strains L. rhamnosus to low pH, stomac and pancreatic juice and bovine bile, tolerance is to pepsin. Tested strains are able to survive the simulated conditions of digestion in high amount and they are suitable for next use in the production of probiotic food.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2010

  • Číslo periodika v rámci svazku

    122

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus