Výběr bakterií mléčného kvašení s probiotickými vlastnostmi
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023832" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023832 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výběr bakterií mléčného kvašení s probiotickými vlastnostmi
Popis výsledku v původním jazyce
Mezi nejvíce zkoumané mikroorganismy s probiotickými vlastnostmi patří zástupci rodu Lactobacillus. Cílem práce bylo porovnat charakteristiky vybraných kmenů rodu Lactobacillus spojené s probiotickými vlastnostmi ve srovnání s komerčním probiotickým kmenem L. casei Lafti L26. U testovaných kmenů byly zjištěny rozdíly v růstových vlastnostech v MRS bujónu i mléce, enzymatické a hemolytické aktivitě. Rozdíly v rezistenci k antibiotikům byly nevýrazné. Kmeny vykazovaly rozdílnou odolnost vůči nízkému pH apřítomnosti žlučových solí. Všechny kmeny byly schopny různého stupně adaptace k žlučovým solím po 24 h kultivaci. Významné rozdíly v přežívání buněk při nízkém pH byly zjištěny v případě izolovaných buněk a buněk kultivovaných v mléce. Jako nejodolnějšík podmínkám trávicího traktu byl vyhodnocen kmen L. acidophilus CCDM 151.
Název v anglickém jazyce
Selection of lactic acid bacteria with probiotic properties
Popis výsledku anglicky
Lactobacilli are widely used and studied as probiotic microorganisms. The aim of this study was to compare the properties associated with probiotic characters of selected Lactobacillus strains in comparison with commercial strain L. casei Lafti L26. Thedifferences in growth properties in MRS broth and milk, in enzymatic and haemolytic activities were found. The differences in antibiotic resistance were insignificant. The strains showed different resistance against low pH and against bile salt concentration. All strains were able to adapt to the presence of bile salt after 24 h incubation. A significant difference in survival under low pH was found for the isolated cells compared to cells cultivated in milk. The strain L. acidophilus CCDM 151 was evaluated as the most resistant to the conditions of the digestive tract.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101B090" target="_blank" >QI101B090: Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
123
Číslo periodika v rámci svazku
123
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—