Selection of potential probiotic Lactobacillus strains of human origin for use in dairy industry
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23TA65" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#TA65 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/15:67945 RIV/00216224:14740/15:00080488 RIV/00216305:26310/15:PU114756 RIV/61388971:_____/15:00464044
Výsledek na webu
<a href="http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00217-015-2511-1" target="_blank" >http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00217-015-2511-1</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00217-015-2511-1" target="_blank" >10.1007/s00217-015-2511-1</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Selection of potential probiotic Lactobacillus strains of human origin for use in dairy industry
Popis výsledku v původním jazyce
In the present study, phenotypic and genotypic methods and MALDI-TOF mass spectrometry were applied for the species identification of 29 out of 30 strains of the genus Lactobacillus isolated from faecal samples of 30 breastfed infants. All strains were tested for growth in milk and/or reconstituted skimmed milk supplemented with 0.5 % yeast extract, production of lactic acid, bile salts and low pH tolerance, and for production of β-glucuronidase. PCR screenings of tyrosine-decarboxylase and histidine-decarboxylase genes were also carried out. Survival of Lactobacillus cells at low pH and their bile tolerance were strain specific. Finally, seven strains of probiotic species were selected for possible use in the dairy industry and for further tests concerning their probiotic characteristics.
Název v anglickém jazyce
Selection of potential probiotic Lactobacillus strains of human origin for use in dairy industry
Popis výsledku anglicky
In the present study, phenotypic and genotypic methods and MALDI-TOF mass spectrometry were applied for the species identification of 29 out of 30 strains of the genus Lactobacillus isolated from faecal samples of 30 breastfed infants. All strains were tested for growth in milk and/or reconstituted skimmed milk supplemented with 0.5 % yeast extract, production of lactic acid, bile salts and low pH tolerance, and for production of β-glucuronidase. PCR screenings of tyrosine-decarboxylase and histidine-decarboxylase genes were also carried out. Survival of Lactobacillus cells at low pH and their bile tolerance were strain specific. Finally, seven strains of probiotic species were selected for possible use in the dairy industry and for further tests concerning their probiotic characteristics.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
European Food Research and Technology
ISSN
1438-2377
e-ISSN
—
Svazek periodika
241
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
861-869
Kód UT WoS článku
000361828100014
EID výsledku v databázi Scopus
—