Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Selection of potential probiotic Lactobacillus strains of human origin for use in dairy industry

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23TA65" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#TA65 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/15:67945 RIV/00216224:14740/15:00080488 RIV/00216305:26310/15:PU114756 RIV/61388971:_____/15:00464044

  • Výsledek na webu

    <a href="http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00217-015-2511-1" target="_blank" >http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00217-015-2511-1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00217-015-2511-1" target="_blank" >10.1007/s00217-015-2511-1</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Selection of potential probiotic Lactobacillus strains of human origin for use in dairy industry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In the present study, phenotypic and genotypic methods and MALDI-TOF mass spectrometry were applied for the species identification of 29 out of 30 strains of the genus Lactobacillus isolated from faecal samples of 30 breastfed infants. All strains were tested for growth in milk and/or reconstituted skimmed milk supplemented with 0.5 % yeast extract, production of lactic acid, bile salts and low pH tolerance, and for production of β-glucuronidase. PCR screenings of tyrosine-decarboxylase and histidine-decarboxylase genes were also carried out. Survival of Lactobacillus cells at low pH and their bile tolerance were strain specific. Finally, seven strains of probiotic species were selected for possible use in the dairy industry and for further tests concerning their probiotic characteristics.

  • Název v anglickém jazyce

    Selection of potential probiotic Lactobacillus strains of human origin for use in dairy industry

  • Popis výsledku anglicky

    In the present study, phenotypic and genotypic methods and MALDI-TOF mass spectrometry were applied for the species identification of 29 out of 30 strains of the genus Lactobacillus isolated from faecal samples of 30 breastfed infants. All strains were tested for growth in milk and/or reconstituted skimmed milk supplemented with 0.5 % yeast extract, production of lactic acid, bile salts and low pH tolerance, and for production of β-glucuronidase. PCR screenings of tyrosine-decarboxylase and histidine-decarboxylase genes were also carried out. Survival of Lactobacillus cells at low pH and their bile tolerance were strain specific. Finally, seven strains of probiotic species were selected for possible use in the dairy industry and for further tests concerning their probiotic characteristics.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    European Food Research and Technology

  • ISSN

    1438-2377

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    241

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    861-869

  • Kód UT WoS článku

    000361828100014

  • EID výsledku v databázi Scopus