Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Skvalen ? zajímavá část tukové složky tkání

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3A%230000005" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:#0000005 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Skvalen ? zajímavá část tukové složky tkání

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Skvalen je triterpenoidní uhlovodík C30H50, který je součástí nezmýdelnitelné frakce různých rostlinných a živočišných tuků, vyskytuje se hlavně v tuku ze žraločích jater, olivovém oleji a tuku z amaranthových semen, a je též obsažen v podkožním tuku lidské tkáně. Při zkoumání jeho vlastností byly zjištěny významné antioxidační, antitumorové a chemopreventivní účinky této látky. V práci jbyl zjišťován obsah skvalenu ve dvaceti vzorcích tuků ze svaloviny a vnitřností českých sladkovodních ryb, a to jak hospodářsky významných, jako je kapr, pstruh, tolstolobik, amur, jeseter, losos, úhoř, sumec a štika, tak hospodářsky nevýznamných. Obsah skvalenu v tuku svaloviny i vnitřností se pohyboval ve stovkách mg/kg , průměr činil 371,7mg/kg tuku svaloviny a 354,4mg/kg tuku vnitřností.

  • Název v anglickém jazyce

    Squalene ? an Interesting part of fat tissue

  • Popis výsledku anglicky

    Squalene is a triterpenoid hydrocarbon C30H50, which makes a part of nonsaponified fraction of different vegetable and animal fats. It occurs mainly in the shark liver fat, olive oil, the fat of amaranth seeds, and in the human fat from subcutaneous tissues. It has significant antioxidative, antitumouric and chemopreventive effects. The squalene content was estimated in twenty samples of fat from muscles and viscera of both economical significant fish, as the carp, trout, salmon, sturgeon, grass carp, bighead carp, eel, pike, catfish, and the economical nonsignificant sorts of fish. The squalene content in the fat from muscles and viscera was in the scale of hundreds of mg/kg, the average was 371,7 mg/kg in the muscle fat and 354,4 mg/kg in fat of viscera.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    ISSN1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    5

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus