Skvalen ? zajímavá část tukové složky tkání
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3A%230000005" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:#0000005 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Skvalen ? zajímavá část tukové složky tkání
Popis výsledku v původním jazyce
Skvalen je triterpenoidní uhlovodík C30H50, který je součástí nezmýdelnitelné frakce různých rostlinných a živočišných tuků, vyskytuje se hlavně v tuku ze žraločích jater, olivovém oleji a tuku z amaranthových semen, a je též obsažen v podkožním tuku lidské tkáně. Při zkoumání jeho vlastností byly zjištěny významné antioxidační, antitumorové a chemopreventivní účinky této látky. V práci jbyl zjišťován obsah skvalenu ve dvaceti vzorcích tuků ze svaloviny a vnitřností českých sladkovodních ryb, a to jak hospodářsky významných, jako je kapr, pstruh, tolstolobik, amur, jeseter, losos, úhoř, sumec a štika, tak hospodářsky nevýznamných. Obsah skvalenu v tuku svaloviny i vnitřností se pohyboval ve stovkách mg/kg , průměr činil 371,7mg/kg tuku svaloviny a 354,4mg/kg tuku vnitřností.
Název v anglickém jazyce
Squalene ? an Interesting part of fat tissue
Popis výsledku anglicky
Squalene is a triterpenoid hydrocarbon C30H50, which makes a part of nonsaponified fraction of different vegetable and animal fats. It occurs mainly in the shark liver fat, olive oil, the fat of amaranth seeds, and in the human fat from subcutaneous tissues. It has significant antioxidative, antitumouric and chemopreventive effects. The squalene content was estimated in twenty samples of fat from muscles and viscera of both economical significant fish, as the carp, trout, salmon, sturgeon, grass carp, bighead carp, eel, pike, catfish, and the economical nonsignificant sorts of fish. The squalene content in the fat from muscles and viscera was in the scale of hundreds of mg/kg, the average was 371,7 mg/kg in the muscle fat and 354,4 mg/kg in fat of viscera.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
ISSN1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
5
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—