Sledování výskytu skvalenu a cholesterolu v různých druzích sladkovodních ryb
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3A%230000014" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:#0000014 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování výskytu skvalenu a cholesterolu v různých druzích sladkovodních ryb
Popis výsledku v původním jazyce
Triterpenoidní uhlovodík skvalen C30H50, hojně rozšířený v přírodě, je znám jako látka s vysokou anti-tumorovou aktivitou, která byla prokázána řadou prací. Vysoký obsah skvalenu byl nalezen hlavně v oleji ze žraločích jater a dále v olivovém oleji a oleji z amaranthových semen. Práce byla zaměřena na sledování obsahu skvalenu ve sladkovodních rybách. Bylo analyzováno 20 druhů ryb. Skvalen byl stanoven v nezmýdelnitelné frakci z tuku svaloviny a vnitřností metodou kapilární plynové chromatografie s plameno-ionizační detekcí, analýza nezmýdelnitelné frakce byla rozšířena o stanovení cholesterolu. Množství skvalenu nalezená v tuku svaloviny jednotlivých ryb se pohybovala od 98,0 do 1536,8 mg/kg, v tuku z vnitřností bylo nalezeno od 70,1 do 1803,8 mg/kg.Cholesterolu ve svalovině bylo nalezeno od 0,011 do 0,117 % a ve vnitřnostech od 0,104-0,297 %.
Název v anglickém jazyce
Search of squalene and cholesterol in different species of freshwater fish
Popis výsledku anglicky
Squalene, the triterpenoid hydrocarbon C30H50, which is frequently presented in nature, is known as a substance with high anti-tumour activity. High squalene content was found mainly in shark liver oil, olive and amaranth oils. The squalene content in 20species of freshwater fish was estimated. The capillary gas chromatography with flame-ionization detector was used for squalene estimation in nonsaponified fractions of fat from muscles and viscera, simultaneously with the cholesterol. The squalen content found in muscle fat changed from 98,0 to 1536,8 mg/kg and from 70,1 to 1803,8 mg/kg in visceral fat.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXVII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
ISSN 1802-1433
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
319-322
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
29. 5. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—