Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Předběžné analytické a senzorické hodnocení odrůd slivoní

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P009192" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P009192 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Předběžné analytické a senzorické hodnocení odrůd slivoní

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce se zabývá testováním nových odrůd slivoní zajímavých z hlediska následného průmyslového zpracování. U jednotlivých vybraných odrůd slivoní ze sklizní 2004-2006 byly stanoveny: vážková sušina, titrační kyselost a obsahy sorbitolu, zkvasitelných sacharidů a celkových sacharidů. Ze získaných průměrných hodnot analytických dat pro každoročně dodané odrůdy je možné předběžně konstatovat, že nejvíce se standardní odrůdě (´Švestka domácí´) přibližuje ´Valjevka´, za velmi dobré odrůdy lze rovněž považovatodrůdy ´Čačanská najbolja´ a ´Voyageur´. Tyto odrůdy se jeví jako perspektivní pro sušení, pro výrobu povidel i destilátů. Naopak za nejméně vhodnou lze považovat odrůdu ´Valor´. Z odrůd odebraných ze dvou, resp. jedné sklizně se jeví jako perspektivníodrůdy ´Anna Späth´, ´Elena´, ´President´, naopak nepříznivě jsou hodnoceny odrůdy ´Empres´, ´Chrudimer´, ´Oullinská´, ´Veeblue´, ´Carská´ a ´Minerva´. Při senzorickém hodnocení finálních výrobků z odrůd slivoní ze sklizně 2005 byla nejlé

  • Název v anglickém jazyce

    Preliminary analytical and sensorial evaluation of plum cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    This paper deals with an evaluation of new plum cultivars, which are interesting from the point of view of industrial processing. Sorbitol, fermentative and total sugar contents, dry matter and acidity of selected plum cultivars harvested during 2004-2006 were determined. Average values of analytical data of yearly tested cultivars indicated that in followed parameters cultivar ´Valjevka´ approximates to the highest extent to standard cultivar (´Domestic Plum´); ´Cacanska najbolja´ and ´Voyageur´ can also be considered as a very good cultivars. These cultivars seem to be perspective for drying, for production of plum jam as well as plum brandy. Cultivar ´Valor´ was least suitable. Cultivars ´Anna Späth´, ´Elena´, ´President´, evaluated from one or twoharvests only, seem to be perspective for different technological applications, whereas cultivars ´Empres´, ´Chrudimer´, ´Oullins Gage´, ´Veeblue´, ´Czar´, ´Minerva´ were least suitable. On the bases of sensory evaluation of final product

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4111" target="_blank" >QF4111: Výzkum pěstitelských a zpracovatelských charakteristik nových odrůd slivoní.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Vědecké práce ovocnářské.

  • ISBN

    978-80-87030-01-1

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    121-128

  • Počet stran knihy

  • Název nakladatele

    Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.

  • Místo vydání

    Holovousy

  • Kód UT WoS kapitoly