Předběžné analytické a senzorické hodnocení odrůd slivoní
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P009192" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P009192 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Předběžné analytické a senzorické hodnocení odrůd slivoní
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá testováním nových odrůd slivoní zajímavých z hlediska následného průmyslového zpracování. U jednotlivých vybraných odrůd slivoní ze sklizní 2004-2006 byly stanoveny: vážková sušina, titrační kyselost a obsahy sorbitolu, zkvasitelných sacharidů a celkových sacharidů. Ze získaných průměrných hodnot analytických dat pro každoročně dodané odrůdy je možné předběžně konstatovat, že nejvíce se standardní odrůdě (´Švestka domácí´) přibližuje ´Valjevka´, za velmi dobré odrůdy lze rovněž považovatodrůdy ´Čačanská najbolja´ a ´Voyageur´. Tyto odrůdy se jeví jako perspektivní pro sušení, pro výrobu povidel i destilátů. Naopak za nejméně vhodnou lze považovat odrůdu ´Valor´. Z odrůd odebraných ze dvou, resp. jedné sklizně se jeví jako perspektivníodrůdy ´Anna Späth´, ´Elena´, ´President´, naopak nepříznivě jsou hodnoceny odrůdy ´Empres´, ´Chrudimer´, ´Oullinská´, ´Veeblue´, ´Carská´ a ´Minerva´. Při senzorickém hodnocení finálních výrobků z odrůd slivoní ze sklizně 2005 byla nejlé
Název v anglickém jazyce
Preliminary analytical and sensorial evaluation of plum cultivars
Popis výsledku anglicky
This paper deals with an evaluation of new plum cultivars, which are interesting from the point of view of industrial processing. Sorbitol, fermentative and total sugar contents, dry matter and acidity of selected plum cultivars harvested during 2004-2006 were determined. Average values of analytical data of yearly tested cultivars indicated that in followed parameters cultivar ´Valjevka´ approximates to the highest extent to standard cultivar (´Domestic Plum´); ´Cacanska najbolja´ and ´Voyageur´ can also be considered as a very good cultivars. These cultivars seem to be perspective for drying, for production of plum jam as well as plum brandy. Cultivar ´Valor´ was least suitable. Cultivars ´Anna Späth´, ´Elena´, ´President´, evaluated from one or twoharvests only, seem to be perspective for different technological applications, whereas cultivars ´Empres´, ´Chrudimer´, ´Oullins Gage´, ´Veeblue´, ´Czar´, ´Minerva´ were least suitable. On the bases of sensory evaluation of final product
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4111" target="_blank" >QF4111: Výzkum pěstitelských a zpracovatelských charakteristik nových odrůd slivoní.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Vědecké práce ovocnářské.
ISBN
978-80-87030-01-1
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
121-128
Počet stran knihy
—
Název nakladatele
Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.
Místo vydání
Holovousy
Kód UT WoS kapitoly
—