Selected processing characteristics of new plum cultivars grown in the Czech Republic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F10%3A00000196" target="_blank" >RIV/00027022:_____/10:00000196 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25271121:_____/10:1R000153
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Selected processing characteristics of new plum cultivars grown in the Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
Fermentable sugars, sorbitol, dry metter content, and titrable acidity were monitored in fruits of 16 new plum cultivars from the harvests in 2004-2007. General linear model of two-factor gruping with testing of significance of simple contrasts with LSDmethod was used for statistical evaluation of plum cultivar chemical characteristics. Based on these results the tested cultivars were further divided into groups as regards their future processing into prunes, damson cheese or distillates. The cultivarItalian Prune was used as the reference standard. Cultivars Gabrovská, Chrudimer, Elena, Hamanova, and President can be recommanded for the production of distillates, prunes and damson cheese. Katinka, Anna Spath, and Veeblue are preferable for the production of distillates. Valjevka and Čačanská lepotica are suitable for processing into prunes and damson cheese. The substandard values showed Čačanská najbolja, Hanita and Voyageur. Cultivars Bluefree, Stanley and Valor were valuated as t
Název v anglickém jazyce
Selected processing characteristics of new plum cultivars grown in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Fermentable sugars, sorbitol, dry metter content, and titrable acidity were monitored in fruits of 16 new plum cultivars from the harvests in 2004-2007. General linear model of two-factor gruping with testing of significance of simple contrasts with LSDmethod was used for statistical evaluation of plum cultivar chemical characteristics. Based on these results the tested cultivars were further divided into groups as regards their future processing into prunes, damson cheese or distillates. The cultivarItalian Prune was used as the reference standard. Cultivars Gabrovská, Chrudimer, Elena, Hamanova, and President can be recommanded for the production of distillates, prunes and damson cheese. Katinka, Anna Spath, and Veeblue are preferable for the production of distillates. Valjevka and Čačanská lepotica are suitable for processing into prunes and damson cheese. The substandard values showed Čačanská najbolja, Hanita and Voyageur. Cultivars Bluefree, Stanley and Valor were valuated as t
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4111" target="_blank" >QF4111: Výzkum pěstitelských a zpracovatelských charakteristik nových odrůd slivoní.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Horticultural Science
ISSN
0862-867X
e-ISSN
—
Svazek periodika
Vol. 37
Číslo periodika v rámci svazku
No. 2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000277823800001
EID výsledku v databázi Scopus
—