Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Selected processing characteristics of new plum cultivars grown in the Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F10%3A00000196" target="_blank" >RIV/00027022:_____/10:00000196 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25271121:_____/10:1R000153

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Selected processing characteristics of new plum cultivars grown in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fermentable sugars, sorbitol, dry metter content, and titrable acidity were monitored in fruits of 16 new plum cultivars from the harvests in 2004-2007. General linear model of two-factor gruping with testing of significance of simple contrasts with LSDmethod was used for statistical evaluation of plum cultivar chemical characteristics. Based on these results the tested cultivars were further divided into groups as regards their future processing into prunes, damson cheese or distillates. The cultivarItalian Prune was used as the reference standard. Cultivars Gabrovská, Chrudimer, Elena, Hamanova, and President can be recommanded for the production of distillates, prunes and damson cheese. Katinka, Anna Spath, and Veeblue are preferable for the production of distillates. Valjevka and Čačanská lepotica are suitable for processing into prunes and damson cheese. The substandard values showed Čačanská najbolja, Hanita and Voyageur. Cultivars Bluefree, Stanley and Valor were valuated as t

  • Název v anglickém jazyce

    Selected processing characteristics of new plum cultivars grown in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Fermentable sugars, sorbitol, dry metter content, and titrable acidity were monitored in fruits of 16 new plum cultivars from the harvests in 2004-2007. General linear model of two-factor gruping with testing of significance of simple contrasts with LSDmethod was used for statistical evaluation of plum cultivar chemical characteristics. Based on these results the tested cultivars were further divided into groups as regards their future processing into prunes, damson cheese or distillates. The cultivarItalian Prune was used as the reference standard. Cultivars Gabrovská, Chrudimer, Elena, Hamanova, and President can be recommanded for the production of distillates, prunes and damson cheese. Katinka, Anna Spath, and Veeblue are preferable for the production of distillates. Valjevka and Čačanská lepotica are suitable for processing into prunes and damson cheese. The substandard values showed Čačanská najbolja, Hanita and Voyageur. Cultivars Bluefree, Stanley and Valor were valuated as t

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4111" target="_blank" >QF4111: Výzkum pěstitelských a zpracovatelských charakteristik nových odrůd slivoní.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Horticultural Science

  • ISSN

    0862-867X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    Vol. 37

  • Číslo periodika v rámci svazku

    No. 2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000277823800001

  • EID výsledku v databázi Scopus