Variability of lutein content in peas (Pisum sativum L.) in relation to the variety, season and chlorophyll content
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F09%3A00000048" target="_blank" >RIV/00027022:_____/09:00000048 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Variability of lutein content in peas (Pisum sativum L.) in relation to the variety, season and chlorophyll content
Popis výsledku v původním jazyce
Lutein and b-carotene contents in 32 samples of field peas with green, yellow and orange cotyledons were determined. The highest lutein and b-carotene concentrations were found in varieties with green cotyledons. 27 samples of garden peas were tested.Year-to-year differences in 96% of all repeatedly tasted samples shoved coefficient of variation lower than 20%. A strong correlation between lutein and chlorophyll contents was found.
Název v anglickém jazyce
Variability of lutein content in peas (Pisum sativum L.) in relation to the variety, season and chlorophyll content
Popis výsledku anglicky
Lutein and b-carotene contents in 32 samples of field peas with green, yellow and orange cotyledons were determined. The highest lutein and b-carotene concentrations were found in varieties with green cotyledons. 27 samples of garden peas were tested.Year-to-year differences in 96% of all repeatedly tasted samples shoved coefficient of variation lower than 20%. A strong correlation between lutein and chlorophyll contents was found.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06085" target="_blank" >2B06085: Identifikace a hodnocení kvalitativních parametrů polního a dřeňového hrachu určeného pro lidskou výživu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
Spec Issue
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—