Vliv zralosti na obsah karotenoidů v dřeňovém hrachu (Pisum sativum L. ssp. sativum var.modulare)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F09%3A00000232" target="_blank" >RIV/00027022:_____/09:00000232 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv zralosti na obsah karotenoidů v dřeňovém hrachu (Pisum sativum L. ssp. sativum var.modulare)
Popis výsledku v původním jazyce
Karotenoidy, především lutein, patří mezi významné nutriční faktory obsažené v hrachu. Na souboru 57 vzorků, představujících 22 odrůd nebo šlechtitelských materiálů dřeňového hrachu, byl sledován obsah luteinu, ?-karotenu a celkových karotenoidů. Vzorkypocházely ze sklizní v roce 2009 a 2010, byly sklízeny ve 2-3 termínech, v intervalu 1-9 dní. Nalezený obsah luteinu se pohyboval mezi 2,179 a 5,195 mg/100g sušiny a byl v korelaci s obsahy ?-karotenu, celkových karotenoidů a s obsahem chlorofylu. Negativní korelace byla zjištěna ve vztahu ke stupni zralosti. V průběhu dozrávání obsah karotenoidů klesá, nejvyšší pokles, nalezený v rámci aplikovaných termínů, dosáhl téměř 30% původního obsahu luteinu.
Název v anglickém jazyce
Effect of maturity on carotenoid contents in garden pea (Pisum sativum L. ssp. sativum var.modulare)
Popis výsledku anglicky
Carotenoids, mainly lutein, rank among the group of nutrients contained in peas. In 57 samples, representing 22 varieties or breeding materials of garden peas, lutein, ?-catotene and total carotenoids were determined. The samples originated from crops in2009 and 2010, were harvested in 2-3 dates, in intervals 1-9 days. Lutein content fluctuated between 2,179 a 5,195 mg/100g DM and was in correlation with ?- carotene, total carotenoids and chlorophyll contents. Negative correlation between lutein content and tenderometric value was found. Content of carotenoids decreases during maturation. The highest decrease, within the applied intervals, reached almost 30 % of original lutein content.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06085" target="_blank" >2B06085: Identifikace a hodnocení kvalitativních parametrů polního a dřeňového hrachu určeného pro lidskou výživu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
2011
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
479-482
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—