Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv zralosti na obsah karotenoidů v dřeňovém hrachu (Pisum sativum L. ssp. sativum var.modulare)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F09%3A00000232" target="_blank" >RIV/00027022:_____/09:00000232 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv zralosti na obsah karotenoidů v dřeňovém hrachu (Pisum sativum L. ssp. sativum var.modulare)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Karotenoidy, především lutein, patří mezi významné nutriční faktory obsažené v hrachu. Na souboru 57 vzorků, představujících 22 odrůd nebo šlechtitelských materiálů dřeňového hrachu, byl sledován obsah luteinu, ?-karotenu a celkových karotenoidů. Vzorkypocházely ze sklizní v roce 2009 a 2010, byly sklízeny ve 2-3 termínech, v intervalu 1-9 dní. Nalezený obsah luteinu se pohyboval mezi 2,179 a 5,195 mg/100g sušiny a byl v korelaci s obsahy ?-karotenu, celkových karotenoidů a s obsahem chlorofylu. Negativní korelace byla zjištěna ve vztahu ke stupni zralosti. V průběhu dozrávání obsah karotenoidů klesá, nejvyšší pokles, nalezený v rámci aplikovaných termínů, dosáhl téměř 30% původního obsahu luteinu.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of maturity on carotenoid contents in garden pea (Pisum sativum L. ssp. sativum var.modulare)

  • Popis výsledku anglicky

    Carotenoids, mainly lutein, rank among the group of nutrients contained in peas. In 57 samples, representing 22 varieties or breeding materials of garden peas, lutein, ?-catotene and total carotenoids were determined. The samples originated from crops in2009 and 2010, were harvested in 2-3 dates, in intervals 1-9 days. Lutein content fluctuated between 2,179 a 5,195 mg/100g DM and was in correlation with ?- carotene, total carotenoids and chlorophyll contents. Negative correlation between lutein content and tenderometric value was found. Content of carotenoids decreases during maturation. The highest decrease, within the applied intervals, reached almost 30 % of original lutein content.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06085" target="_blank" >2B06085: Identifikace a hodnocení kvalitativních parametrů polního a dřeňového hrachu určeného pro lidskou výživu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2011

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    479-482

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus