Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potraviny a údajná chemická rizika Článek v Potravinářké revui.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F10%3A00000211" target="_blank" >RIV/00027022:_____/10:00000211 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Potraviny a údajná chemická rizika Článek v Potravinářké revui.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Změna způsobu života klade změněné podmínky na výživu: snížení přijmu energie a naopak zvýšení příjmu biologicky aktivních látek. Řešením disproporce mezi potřebou a spotřebou potravin je obohacování potravin potřebnými miniživinami, což však řeší i některé technologické aspekty, jako je prodloužení doby použitelnosti, zlepšení senzorické hodnoty, a také ovlivňuje cenu produktu, např. vyšším využitím suroviny, apod. Složitá situace kolem nabídky potravin na trhu si vyžádala i zavedení zdokonalené potravní legislativy na ochranu spotřebitele. Zvýšená pozornost je věnována chemickým rizikům, zejména u látek přídatných, kde se provádějí přísné technologické testy. Přesto se v mediích objevují neopodstatněné námitky proti používání potravních látek přídatných. Článek je zaměřen na vyvracení těchto neopodstatněných mýtů na konkrétních případech.

  • Název v anglickém jazyce

    Foodstuffs and alleged chemical risks

  • Popis výsledku anglicky

    Changes of the livestyle call for changes on human nutrition: decrease of energy intake and on the other side increase intake ot biological active substances. Solution the disproporcionality between needs and food consumption is food enriching by the required micronutrients, which also solves some technological aspects, i.e. shelflive prolongation, improve sensoric properties, but also food prices for example through higher use of the raw materials etc. The complicated situation in food offer on the market called for introdution of advanced system of food legislation as a step for consumer protection.Higher attention is concentrated on chemical risks, especially on food additives, where strong toxicological tests are made. Despite unjustified opinionsappears in the media against food additives utilization. Paper is focused on disproval this baseless myths on the concrete falls.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů