Potraviny a údajná chemická rizika Článek v Potravinářké revui.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F10%3A00000211" target="_blank" >RIV/00027022:_____/10:00000211 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potraviny a údajná chemická rizika Článek v Potravinářké revui.
Popis výsledku v původním jazyce
Změna způsobu života klade změněné podmínky na výživu: snížení přijmu energie a naopak zvýšení příjmu biologicky aktivních látek. Řešením disproporce mezi potřebou a spotřebou potravin je obohacování potravin potřebnými miniživinami, což však řeší i některé technologické aspekty, jako je prodloužení doby použitelnosti, zlepšení senzorické hodnoty, a také ovlivňuje cenu produktu, např. vyšším využitím suroviny, apod. Složitá situace kolem nabídky potravin na trhu si vyžádala i zavedení zdokonalené potravní legislativy na ochranu spotřebitele. Zvýšená pozornost je věnována chemickým rizikům, zejména u látek přídatných, kde se provádějí přísné technologické testy. Přesto se v mediích objevují neopodstatněné námitky proti používání potravních látek přídatných. Článek je zaměřen na vyvracení těchto neopodstatněných mýtů na konkrétních případech.
Název v anglickém jazyce
Foodstuffs and alleged chemical risks
Popis výsledku anglicky
Changes of the livestyle call for changes on human nutrition: decrease of energy intake and on the other side increase intake ot biological active substances. Solution the disproporcionality between needs and food consumption is food enriching by the required micronutrients, which also solves some technological aspects, i.e. shelflive prolongation, improve sensoric properties, but also food prices for example through higher use of the raw materials etc. The complicated situation in food offer on the market called for introdution of advanced system of food legislation as a step for consumer protection.Higher attention is concentrated on chemical risks, especially on food additives, where strong toxicological tests are made. Despite unjustified opinionsappears in the media against food additives utilization. Paper is focused on disproval this baseless myths on the concrete falls.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů