Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Není éčko jako éčko.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985858%3A_____%2F17%3A00473971" target="_blank" >RIV/67985858:_____/17:00473971 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://av21.avcr.cz/publikace/" target="_blank" >http://av21.avcr.cz/publikace/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Není éčko jako éčko.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Brožura Není éčko jako éčko je zaměřena na přídatné látky čili aditiva v potravinách. V historickém kontextu představuje prvopočátky jejich používání až po současnost. Nechybí ani legislativní opatření dohlížející na zdravotní nezávadnost aditiv a stanovení jejich akceptovatelného denního příjmu. Publikace přináší informace o jednotlivých skupinách potravinářských aditiv, jako jsou antioxidanty, konzervanty, barviva, emulgátory, kypřicí a protispékavé látky, zahušťovadla, látky zvýrazňující chuť a vůni i sladidla včetně jejich úloh v potravinách a jejich zdravotních rizik či prospěšnosti. V brožuře jsou detailně zpracována zvláště sladidla a nechybí ani úplný seznam povolených potravinářských aditiv v ČR. Praktické rady přináší kapitola Jak číst etikety, která na třech typech potravin a jednotlivých etiketách různých výrobků ukáže, jak se dívat na přídatné látky (éčka), které jsou v nich obsažené.

  • Název v anglickém jazyce

    Food Additives Are Not the Same.

  • Popis výsledku anglicky

    The brochure Food aditives are not the same is focused on food additives. In the historical context, it introduces their use from the outset to the present. There are also legislative measures supervising safety of the food additives and determination of the acceptable daily intake. The publication provides the information about groups of food additives, such as antioxidants, preservatives, dyes, emulsifiers, baking and anti-caking agents, thickeners, flavor enhancers and sweeteners and including their roles in food, their health risks and the benefits. The brochure also contains detailed facts about sweeteners and a complete list of allowed food additives in the Czech Republic is enclosed. The chapter How to read labels brings practical advices on three types of food and the individual labels of various products that will show how to look at the present food additives.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20101 - Civil engineering

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů