Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

STANOVENÍ PŘÍDATNÝCH LÁTEK V POTRAVINÁCH

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922886" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922886 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    STANOVENÍ PŘÍDATNÝCH LÁTEK V POTRAVINÁCH

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přídatné látky neboli potravinová aditiva jsou dle Nařízení (ES)1333/2008 definovány jako látky, které jsou záměrně přidávány do potravin během výroby, balení, skladování či transportu. Na základě technologické funkce lze aditivní látky rozdělit do 27 funkčních tříd, např., antioxidanty, konzervanty, barviva, nebo náhradní sladidla. Stanovení přídatných látek se provádí různými způsoby. Metody s využitím techniky LC-MS jsou velmi vhodné pro kvalitativní a kvantitativní stanovení aditiv v různých typech potravin. Prezentovaná studie je zaměřena na stanovení 5 sladidel a 5 konzervantů pomocí UHPLC-MS metody v ledových čajích a energetických nápojích.

  • Název v anglickém jazyce

    DETERMINATION OF ADDITIVES IN FOODS

  • Popis výsledku anglicky

    Food additives are defined by Regulation (EC) 1333/2008 as substances that are intentionally added to food during production, packaging, storage or transport. Based on the technological function, additives can be divided into 27 functional classes, such as antioxidants, preservatives, colorants or sweeteners. Food additives can be determined in various ways. LC-MS methods are very suitable for qualitative and quantitative determination of additives in various types of food. The presented study is focused on the determination of 5 sweeteners and 5 preservatives in iced teas and energy drinks using the UHPLC-MS.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Recenzovaný zborník príspevkov z vedeckej konferencie Mladí vedci – bezpečnosť potravinového reťazca 2021

  • ISBN

    978-80-89738-30-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    39-42

  • Název nakladatele

    Ministerstvo zemědělství a rozvoj venkova Slovenské republiky

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Online

  • Datum konání akce

    7. 12. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku