STANOVENÍ PŘÍDATNÝCH LÁTEK V POTRAVINÁCH
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922886" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922886 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
STANOVENÍ PŘÍDATNÝCH LÁTEK V POTRAVINÁCH
Popis výsledku v původním jazyce
Přídatné látky neboli potravinová aditiva jsou dle Nařízení (ES)1333/2008 definovány jako látky, které jsou záměrně přidávány do potravin během výroby, balení, skladování či transportu. Na základě technologické funkce lze aditivní látky rozdělit do 27 funkčních tříd, např., antioxidanty, konzervanty, barviva, nebo náhradní sladidla. Stanovení přídatných látek se provádí různými způsoby. Metody s využitím techniky LC-MS jsou velmi vhodné pro kvalitativní a kvantitativní stanovení aditiv v různých typech potravin. Prezentovaná studie je zaměřena na stanovení 5 sladidel a 5 konzervantů pomocí UHPLC-MS metody v ledových čajích a energetických nápojích.
Název v anglickém jazyce
DETERMINATION OF ADDITIVES IN FOODS
Popis výsledku anglicky
Food additives are defined by Regulation (EC) 1333/2008 as substances that are intentionally added to food during production, packaging, storage or transport. Based on the technological function, additives can be divided into 27 functional classes, such as antioxidants, preservatives, colorants or sweeteners. Food additives can be determined in various ways. LC-MS methods are very suitable for qualitative and quantitative determination of additives in various types of food. The presented study is focused on the determination of 5 sweeteners and 5 preservatives in iced teas and energy drinks using the UHPLC-MS.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Recenzovaný zborník príspevkov z vedeckej konferencie Mladí vedci – bezpečnosť potravinového reťazca 2021
ISBN
978-80-89738-30-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
39-42
Název nakladatele
Ministerstvo zemědělství a rozvoj venkova Slovenské republiky
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Online
Datum konání akce
7. 12. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—