Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ovocno-zeleninová šťáva (zelí, červená řepa)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F11%3A00000242" target="_blank" >RIV/00027022:_____/11:00000242 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/11:ZFREPA11

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ovocno-zeleninová šťáva (zelí, červená řepa)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Obsahem užitného vzoru je návrh nových směsných ovocno-zeleninových šťáv na bázi zelí nebo červené řepy ošetřené vysokým tlakem. Laboratorně vyrobené šťávy byly senzoricky hodnoceny a byly u nich stanoveny základní složení, obsah celkových polyfenolů a kyseliny askorbové a antioxidační aktivita. Vyrobené šťávy byly ošetřeny vysokým tlakem (410 MPa). Tento způsob ošetření zachovává nutričně významné látky, ale poškozuje buněčné struktury mikroorganismů do té míry, že mikroorganismy nejsou schopné růst dokonce doby použitelnosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Fruit-vegetable juice (cabbage, beetroot)

  • Popis výsledku anglicky

    TUtility design is focused on the development of new mixed fruit-vegetable juice based on cabbage or beetroot treated by high pressure. The nutritional and sensory evaluations were carried out in juices prepared in laboratory. The contents of total phenolic compounds, ascorbic acid and antioxidant activity were as well determined. Produced juices were pasteurised by high pressure (410 MPa). This technique maintains the level of important nutritional substances, but cell structures of microorganisms areinjured by the measure, they are not able to grow up to usable life.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91B089" target="_blank" >QI91B089: Nové metody a postupy využití zemědělských surovin pro koncepci funkčních potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    21951

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o. Beskyd Fryčovice, a.s.

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence