Ovocno-zeleninová šťáva (zelí, červená řepa)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F11%3A00000242" target="_blank" >RIV/00027022:_____/11:00000242 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/11:ZFREPA11
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ovocno-zeleninová šťáva (zelí, červená řepa)
Popis výsledku v původním jazyce
Obsahem užitného vzoru je návrh nových směsných ovocno-zeleninových šťáv na bázi zelí nebo červené řepy ošetřené vysokým tlakem. Laboratorně vyrobené šťávy byly senzoricky hodnoceny a byly u nich stanoveny základní složení, obsah celkových polyfenolů a kyseliny askorbové a antioxidační aktivita. Vyrobené šťávy byly ošetřeny vysokým tlakem (410 MPa). Tento způsob ošetření zachovává nutričně významné látky, ale poškozuje buněčné struktury mikroorganismů do té míry, že mikroorganismy nejsou schopné růst dokonce doby použitelnosti.
Název v anglickém jazyce
Fruit-vegetable juice (cabbage, beetroot)
Popis výsledku anglicky
TUtility design is focused on the development of new mixed fruit-vegetable juice based on cabbage or beetroot treated by high pressure. The nutritional and sensory evaluations were carried out in juices prepared in laboratory. The contents of total phenolic compounds, ascorbic acid and antioxidant activity were as well determined. Produced juices were pasteurised by high pressure (410 MPa). This technique maintains the level of important nutritional substances, but cell structures of microorganisms areinjured by the measure, they are not able to grow up to usable life.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B089" target="_blank" >QI91B089: Nové metody a postupy využití zemědělských surovin pro koncepci funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
21951
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o. Beskyd Fryčovice, a.s.
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence