Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Procesy s využitím vysokého hydrostatického tlaku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F12%3A00000279" target="_blank" >RIV/00027022:_____/12:00000279 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Procesy s využitím vysokého hydrostatického tlaku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jednou z moderních technologií zpracování potravin je použití vysokého izostatického tlaku. Vliv izostatického tlaku (100 - 1000 MPa) na mikroorganismy a enzymy je znám již od počátku 20. století. Roku 1899, Hite popsal použití tlaku 400 - 500 MPa působícího 30 - 60 min při pasteraci mléka. Později, roku 1914, Bridgman sledoval vliv vysokých tlaků na koagulaci vaječného albuminu. Teprve až rozvoj technických zařízení a materiálů v jiných odvětvích (děla, izostatické formování práškových kovů a keramiky,průmyslová výroba krystalů) umožnil koncem osmdesátých let minulého století rozšíření potravinářských aplikací vysokého tlaku. Ošetření vysokým hydrostatickým tlakem je používáno zejména ke snížení počtu nebo inaktivaci přítomné kazící a patogenní mikroflóry jako konečná operace potravin balených ve vhodném pružném obalu s cílem prodloužit jejich bezpečnost a skladovatelnost.

  • Název v anglickém jazyce

    Processes using high pressure treatment

  • Popis výsledku anglicky

    One of the modern technologies of food processing is using high pressure treatment. Influence of isostatic pressure (100 -1000 MPa) on microorganisms and enzyme is known since start of the 20th century. Hite, year 1899, described high pressure application 400-500 MPa applied for 30-60 minutes for milk pasteurization. Later, Bridgman (1914) observed influence of high pressures on egg albumin coagulation. Broader application in practice the high pressure found in food processing as soon as technical equipment was developed to be applied in forming of metal powders, ceramic powders, and industrial production of crystals. High pressure treatment is used namely for decreasing the numbers of present Spoilage of pathogenic microflora or their inactivation. Itis used as well as the final operation of foods packed in convenient flexible packaging with aim to prolong their shelf life and storage time.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob

  • ISBN

    978-80-7418-086-6

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    322-330

  • Počet stran knihy

    494

  • Název nakladatele

    Key publishing s.r.o., Ostrava

  • Místo vydání

    NOVPRESS s.r.o.,nám. Republiky 15, 6104 00 Brno

  • Kód UT WoS kapitoly