Procesy s využitím vysokého hydrostatického tlaku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F12%3A00000279" target="_blank" >RIV/00027022:_____/12:00000279 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Procesy s využitím vysokého hydrostatického tlaku
Popis výsledku v původním jazyce
Jednou z moderních technologií zpracování potravin je použití vysokého izostatického tlaku. Vliv izostatického tlaku (100 - 1000 MPa) na mikroorganismy a enzymy je znám již od počátku 20. století. Roku 1899, Hite popsal použití tlaku 400 - 500 MPa působícího 30 - 60 min při pasteraci mléka. Později, roku 1914, Bridgman sledoval vliv vysokých tlaků na koagulaci vaječného albuminu. Teprve až rozvoj technických zařízení a materiálů v jiných odvětvích (děla, izostatické formování práškových kovů a keramiky,průmyslová výroba krystalů) umožnil koncem osmdesátých let minulého století rozšíření potravinářských aplikací vysokého tlaku. Ošetření vysokým hydrostatickým tlakem je používáno zejména ke snížení počtu nebo inaktivaci přítomné kazící a patogenní mikroflóry jako konečná operace potravin balených ve vhodném pružném obalu s cílem prodloužit jejich bezpečnost a skladovatelnost.
Název v anglickém jazyce
Processes using high pressure treatment
Popis výsledku anglicky
One of the modern technologies of food processing is using high pressure treatment. Influence of isostatic pressure (100 -1000 MPa) on microorganisms and enzyme is known since start of the 20th century. Hite, year 1899, described high pressure application 400-500 MPa applied for 30-60 minutes for milk pasteurization. Later, Bridgman (1914) observed influence of high pressures on egg albumin coagulation. Broader application in practice the high pressure found in food processing as soon as technical equipment was developed to be applied in forming of metal powders, ceramic powders, and industrial production of crystals. High pressure treatment is used namely for decreasing the numbers of present Spoilage of pathogenic microflora or their inactivation. Itis used as well as the final operation of foods packed in convenient flexible packaging with aim to prolong their shelf life and storage time.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob
ISBN
978-80-7418-086-6
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
322-330
Počet stran knihy
494
Název nakladatele
Key publishing s.r.o., Ostrava
Místo vydání
NOVPRESS s.r.o.,nám. Republiky 15, 6104 00 Brno
Kód UT WoS kapitoly
—