Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Resistance of vegetative cells and ascospores of heat resistant mold Talaromyces avellaneus to high pressure treament in apple juice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F02%3A00006924" target="_blank" >RIV/60461373:22330/02:00006924 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Resistance of vegetative cells and ascospores of heat resistant mold Talaromyces avellaneus to high pressure treament in apple juice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Thermoresistant mould including Talaromyces avellaenus are frequent microbial contamination of fruit juices and purees, which are supposed to be one of the food product suitable for pressure pasteurisation. The effect of high pressure and thermal treatment on survival of vegetative cells and ascospores of T. avellaneus was studied. The vegetative cells T. avellaneus were very sensitivee to high pressure, the sufficient pressure treatment for the reduction by 6 orders was 200 MPa at 17 °C for 60 min or 300 MPa at 17°C for 5 min. The ascospores T. avelaneus in apple juice (rf 10.9 °Brix) were relatively resistant to the high pressure treatment, the application of 700 MPa at 17 °C or 25 °C for 60 min reduced the concentration by 3 or 2.5 orders respectively. Sufficient inactivation rate was obtained when the combination of pressurisation and gentle heating was used, the total reduction (by 6 oders) was reached at 700 MPa at 60 °C for 60 min. In the case of traditional thermoinactivation,

  • Název v anglickém jazyce

    Resistance of vegetative cells and ascospores of heat resistant mold Talaromyces avellaneus to high pressure treament in apple juice

  • Popis výsledku anglicky

    Thermoresistant mould including Talaromyces avellaenus are frequent microbial contamination of fruit juices and purees, which are supposed to be one of the food product suitable for pressure pasteurisation. The effect of high pressure and thermal treatment on survival of vegetative cells and ascospores of T. avellaneus was studied. The vegetative cells T. avellaneus were very sensitivee to high pressure, the sufficient pressure treatment for the reduction by 6 orders was 200 MPa at 17 °C for 60 min or 300 MPa at 17°C for 5 min. The ascospores T. avelaneus in apple juice (rf 10.9 °Brix) were relatively resistant to the high pressure treatment, the application of 700 MPa at 17 °C or 25 °C for 60 min reduced the concentration by 3 or 2.5 orders respectively. Sufficient inactivation rate was obtained when the combination of pressurisation and gentle heating was used, the total reduction (by 6 oders) was reached at 700 MPa at 60 °C for 60 min. In the case of traditional thermoinactivation,

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    International Congress of Chemical and Process Engeneering, Praha

  • ISBN

    80-86059-33-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    200

  • Strana od-do

    140-157

  • Název nakladatele

    CHISA

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    25. 8. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku