Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Odolnost vegetativních buněk a ascospor teplotně resistentní plísně Talaromyces avellaneus k ošetření vysokým tlakem u jablečného džusu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012880" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012880 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Resistance of vegetative cells and ascospores of heat resistant mould Talaromyces avellaneus to the high pressure treatment in apple juice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Thermoresistant moulds including Talaromyces avellaneus are frequent microbial contamination of fruit juices and purees, which are supposed as food products suitable for pressure pasteurisation. The effect of high pressure treatment on survival of vegetative cells and ascospores of T. avellaneus was studied. The vegetative cells T. avellaneus were very sensitive to high pressure, the sufficient pressure treatment for the reduction by six orders was 200 MPa at 17 C for 60 min or 300 MPa at 17 C for 5 min. In apple juice the ascospores of T. avellaneus were relatively resistant to the high pressure treatment, the treatment of 600 MPa at 17 or 25 C for 60 min reduced their concentration by two or three orders, respectively. Sufficient inactivation rate was obtained when the combination of pressurisation and gentle heating was used, the total reduction (by six orders) was reached at 600 MPa and 60 C after 60 min.

  • Název v anglickém jazyce

    Resistance of vegetative cells and ascospores of heat resistant mould Talaromyces avellaneus to the high pressure treatment in apple juice

  • Popis výsledku anglicky

    Thermoresistant moulds including Talaromyces avellaneus are frequent microbial contamination of fruit juices and purees, which are supposed as food products suitable for pressure pasteurisation. The effect of high pressure treatment on survival of vegetative cells and ascospores of T. avellaneus was studied. The vegetative cells T. avellaneus were very sensitive to high pressure, the sufficient pressure treatment for the reduction by six orders was 200 MPa at 17 C for 60 min or 300 MPa at 17 C for 5 min. In apple juice the ascospores of T. avellaneus were relatively resistant to the high pressure treatment, the treatment of 600 MPa at 17 or 25 C for 60 min reduced their concentration by two or three orders, respectively. Sufficient inactivation rate was obtained when the combination of pressurisation and gentle heating was used, the total reduction (by six orders) was reached at 600 MPa and 60 C after 60 min.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Engineering

  • ISSN

    0260-8774

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    61

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    BE - Belgické království

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    541-543

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus