Způsob ošetření šťáv z ovoce a zeleniny vysokým tlakem s využitím synergického účinku kyseliny peroxyoctové, pro snížení mikrobiální kontaminace spor sporulujících mikroorganizmů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000034" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000034 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Způsob ošetření šťáv z ovoce a zeleniny vysokým tlakem s využitím synergického účinku kyseliny peroxyoctové, pro snížení mikrobiální kontaminace spor sporulujících mikroorganizmů
Popis výsledku v původním jazyce
Způsob ošetření šťáv z ovoce a zeleniny vysokým tlakem, s využitím synergického účinku kyseliny peroxyoctové, pro snížení mikrobiální kontaminace spor sporulujících mikroorganizmů spočívá v tom, že se kyselina peroxyoctová v koncentraci 0,001 až 0,05 % přidá do šťáv, pyré, smoothie a podobných výrobků o pH = 3,5 až 7 před ošetřením vysokým tlakem, naplní se do vhodného obalu, následně se obal uzavře, vloží se do tlakovací komory, zalije se vodou, komora se uzavře a dojde k ošetření vysokým tlakem 200 až 800 MPa s dobou výdrže 1 až 30 minut, přičemž po ošetření se produkt skladuje při teplotě 4 až 15 °C.
Název v anglickém jazyce
A method of treating fruit and vegetable juices with high pressure using a synergistic effect of peracetic acid, to reduce microbial contamination of spores of sporulating microorganisms
Popis výsledku anglicky
The method of treating fruit and vegetable juices with high pressure, using the synergistic effect of peroxyacetic acid, to reduce microbial contamination of spores of sporulating microorganisms is based on adding 0.001 to 0.05% peracetic acid to juices, purees, smoothies and the like pH = 3.5 to 7 before high pressure treatment, fill in a suitable container, then seal the container, place in a pressurizing chamber, quench with water, seal the chamber and apply a high pressure treatment of 200 to 800 MPa with a hold time 1 to 30 minutes, and after treatment, the product is stored at 4 to 15 ° C.
Klasifikace
Druh
P - Patent
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
307651
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
19. 12. 2018
Název vlastníka
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
O - Doposud nevyužívaný výsledek