Složky funčních potravin připravené s pomocí vysokotlakého ošetření
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F05%3A8P005980" target="_blank" >RIV/00027022:_____/05:8P005980 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Functional food components prepared with assistance of high pressure treatment
Popis výsledku v původním jazyce
This paper reports on research results regarding the effect of different preservation methods (heat pasteurisation, high pressure pasteurisation and freezing) on the content of health important chemical components (vitamins, polyphenols) in the vegetablejuices and their antimutagenic activity. The chilled cruciferous vegetable such as cauliflower, broccoli, red cabbage and Brussels sprouts were used for single sort vegetable juices preparation. These juices contain potentially large number of glucosinolates and their enzymatic (myrosinase) decomposition products (isothiocyanates) that are regarded as potentially anti-cancer antimutagenic agents provoking the decontamination processes in human body cells (chemoprevention). The paper is focused to the effect of preparation methods on sulforaphane content in broccoli juice and the high pressure treatment (time and level of pressure) on the sulforaphane content in the juice. The anti-mutagenicity of these juices is compared and effect of
Název v anglickém jazyce
Functional food components prepared with assistance of high pressure treatment
Popis výsledku anglicky
This paper reports on research results regarding the effect of different preservation methods (heat pasteurisation, high pressure pasteurisation and freezing) on the content of health important chemical components (vitamins, polyphenols) in the vegetablejuices and their antimutagenic activity. The chilled cruciferous vegetable such as cauliflower, broccoli, red cabbage and Brussels sprouts were used for single sort vegetable juices preparation. These juices contain potentially large number of glucosinolates and their enzymatic (myrosinase) decomposition products (isothiocyanates) that are regarded as potentially anti-cancer antimutagenic agents provoking the decontamination processes in human body cells (chemoprevention). The paper is focused to the effect of preparation methods on sulforaphane content in broccoli juice and the high pressure treatment (time and level of pressure) on the sulforaphane content in the juice. The anti-mutagenicity of these juices is compared and effect of
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Joint 20th AIRAPT - 43th EHPRG MEETING - International Conference on High Pressure Science and Technology
ISBN
3-923704-49-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
11-19
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Karlsruhe
Místo konání akce
Karlsruhe
Datum konání akce
1. 1. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—