Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biologicky aktivní látky z vybraných druhů ovoce a zelenin a nová technologie pro jejich uchování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F05%3A00007556" target="_blank" >RIV/62156489:43510/05:00007556 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biologically active compounds of the selected fruits and vegetables and new emerging technology for their preservation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In the frame of the research project dealing with the investigation of the influence of grapevine technology processing on content of chemoprotective polyphenolic substances in wine (resveratrol and other phenolic compounds) and their distribution in theberries and stems of the Saint Laurent red vine variety was investigated. Amount of resveratrol and catechin in Vitis vinifera plants was compared with their amount in Reynoutria japonica, Reynoutria sachalinensis and Reynoutria x bohemica. As a vegetable example, broccoli as a very promising vegetable containing glucosinolates, especially glucoraphanin and their enzymatic (myrosinase) decomposition product sulforaphane, that are regarded as anti-cancer and anti-mutagenic agents. The main focus was devoted to the development of sulforaphane analysis, further to the effect of juice preparation methods on sulforaphane content in broccoli juice and the high pressure treatment (time and level of pressure) on the sulforaphane content in the

  • Název v anglickém jazyce

    Biologically active compounds of the selected fruits and vegetables and new emerging technology for their preservation

  • Popis výsledku anglicky

    In the frame of the research project dealing with the investigation of the influence of grapevine technology processing on content of chemoprotective polyphenolic substances in wine (resveratrol and other phenolic compounds) and their distribution in theberries and stems of the Saint Laurent red vine variety was investigated. Amount of resveratrol and catechin in Vitis vinifera plants was compared with their amount in Reynoutria japonica, Reynoutria sachalinensis and Reynoutria x bohemica. As a vegetable example, broccoli as a very promising vegetable containing glucosinolates, especially glucoraphanin and their enzymatic (myrosinase) decomposition product sulforaphane, that are regarded as anti-cancer and anti-mutagenic agents. The main focus was devoted to the development of sulforaphane analysis, further to the effect of juice preparation methods on sulforaphane content in broccoli juice and the high pressure treatment (time and level of pressure) on the sulforaphane content in the

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QD1155" target="_blank" >QD1155: Vliv suroviny a technologie zpracování na obsah zdravotně prospěšných polyfenolických látek v révových vínech</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vitamins 2005 - Targeted Nutritional Therapy

  • ISBN

    80-7194-748-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    30-31

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice, Czech Republic

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku