Biologicky aktivní látky z vybraných druhů ovoce a zelenin a nová technologie pro jejich uchování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F05%3A00007556" target="_blank" >RIV/62156489:43510/05:00007556 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Biologically active compounds of the selected fruits and vegetables and new emerging technology for their preservation
Popis výsledku v původním jazyce
In the frame of the research project dealing with the investigation of the influence of grapevine technology processing on content of chemoprotective polyphenolic substances in wine (resveratrol and other phenolic compounds) and their distribution in theberries and stems of the Saint Laurent red vine variety was investigated. Amount of resveratrol and catechin in Vitis vinifera plants was compared with their amount in Reynoutria japonica, Reynoutria sachalinensis and Reynoutria x bohemica. As a vegetable example, broccoli as a very promising vegetable containing glucosinolates, especially glucoraphanin and their enzymatic (myrosinase) decomposition product sulforaphane, that are regarded as anti-cancer and anti-mutagenic agents. The main focus was devoted to the development of sulforaphane analysis, further to the effect of juice preparation methods on sulforaphane content in broccoli juice and the high pressure treatment (time and level of pressure) on the sulforaphane content in the
Název v anglickém jazyce
Biologically active compounds of the selected fruits and vegetables and new emerging technology for their preservation
Popis výsledku anglicky
In the frame of the research project dealing with the investigation of the influence of grapevine technology processing on content of chemoprotective polyphenolic substances in wine (resveratrol and other phenolic compounds) and their distribution in theberries and stems of the Saint Laurent red vine variety was investigated. Amount of resveratrol and catechin in Vitis vinifera plants was compared with their amount in Reynoutria japonica, Reynoutria sachalinensis and Reynoutria x bohemica. As a vegetable example, broccoli as a very promising vegetable containing glucosinolates, especially glucoraphanin and their enzymatic (myrosinase) decomposition product sulforaphane, that are regarded as anti-cancer and anti-mutagenic agents. The main focus was devoted to the development of sulforaphane analysis, further to the effect of juice preparation methods on sulforaphane content in broccoli juice and the high pressure treatment (time and level of pressure) on the sulforaphane content in the
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QD1155" target="_blank" >QD1155: Vliv suroviny a technologie zpracování na obsah zdravotně prospěšných polyfenolických látek v révových vínech</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vitamins 2005 - Targeted Nutritional Therapy
ISBN
80-7194-748-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
30-31
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice, Czech Republic
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—