Brukvovitá zelenina a její možné antimutagenní účinky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14510%2F07%3A00032251" target="_blank" >RIV/00216224:14510/07:00032251 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Brukvovitá zelenina a její možné antimutagenní účinky
Popis výsledku v původním jazyce
Za použití krátkodobého testu mutagenicity in vivo mikronukleus testu jsem zkoumali inhibici mutagenity IQ a MNU pomocí brokolicové šťávy ošetřené vysokým tlakem. Rovněž jsme zkoumali antiklastogenní aktivitu SFN a I3C, látek obsažených v brukvovité zelenině. Z výsledků se zdá, že brokolicová šťáva ošetřená tlakem a její biologicky aktivní sloučeniny prokazují antimutagenní účinky, které mohou ovlivnit proces karcinogeneze.
Název v anglickém jazyce
Cruciferous vegetable and their probably antimutagenicity activity
Popis výsledku anglicky
Using the shortterm mutagenicity test in vivo micronucleus test, we investigated inhibition of mutagenicity of IQ and MNU by influence of broccoli juice treated by high pressure method, 500 MPa for a period of 10 minutes. This technique of treatment suppresses the growth of microorganisms at simultaneous conservation of nutritionally important substances (vitamins, polyphenols, glucosinolates). We also investigated anticlastogenic aktivity of sulforaphane (SFN) and indol3carbinol (I3C). These two substances are found in inactive form (glucosinolates) in cruciferous vegetables Fourteendays application of broccoli juice and threedays application of I3C and SFN led to statistically significant inhibition of mutagenity. It seems, that broccoli juice treated by high pressure and their main biologically active substances show antimutagenic activity which can affect the process of carcinogenesis.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
roč. 62
Číslo periodika v rámci svazku
č. 3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—