Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Brukvovitá zelenina a její možné antimutagenní účinky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14510%2F07%3A00032251" target="_blank" >RIV/00216224:14510/07:00032251 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Brukvovitá zelenina a její možné antimutagenní účinky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Za použití krátkodobého testu mutagenicity in vivo mikronukleus testu jsem zkoumali inhibici mutagenity IQ a MNU pomocí brokolicové šťávy ošetřené vysokým tlakem. Rovněž jsme zkoumali antiklastogenní aktivitu SFN a I3C, látek obsažených v brukvovité zelenině. Z výsledků se zdá, že brokolicová šťáva ošetřená tlakem a její biologicky aktivní sloučeniny prokazují antimutagenní účinky, které mohou ovlivnit proces karcinogeneze.

  • Název v anglickém jazyce

    Cruciferous vegetable and their probably antimutagenicity activity

  • Popis výsledku anglicky

    Using the shortterm mutagenicity test in vivo micronucleus test, we investigated inhibition of mutagenicity of IQ and MNU by influence of broccoli juice treated by high pressure method, 500 MPa for a period of 10 minutes. This technique of treatment suppresses the growth of microorganisms at simultaneous conservation of nutritionally important substances (vitamins, polyphenols, glucosinolates). We also investigated anticlastogenic aktivity of sulforaphane (SFN) and indol3carbinol (I3C). These two substances are found in inactive form (glucosinolates) in cruciferous vegetables Fourteendays application of broccoli juice and threedays application of I3C and SFN led to statistically significant inhibition of mutagenity. It seems, that broccoli juice treated by high pressure and their main biologically active substances show antimutagenic activity which can affect the process of carcinogenesis.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    roč. 62

  • Číslo periodika v rámci svazku

    č. 3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus