Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chemoprotective effects of broccoli juice treated with high presssure

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14510%2F06%3A00031474" target="_blank" >RIV/00216224:14510/06:00031474 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Chemoprotective effects of broccoli juice treated with high presssure

  • Popis výsledku v původním jazyce

    We investigated chemoprotective effects of broccoli juice, treated by high pressure method, using 500 MPa for a period of 10 minutes. By the use of this method, the conservation of nutritionally important substances occurs (for example vitamins, polyphenolic compounds, glucosinolates and other constituent substances). We followed the inhibition of mutagenicity of the model mutagen, N-nitroso-N-methylurea (MNU) by means of in vivo micronucleus test. After fourteen-days application of broccoli juice (0.2ml/10 g of body weight of mouse) and after single administration of MNU mutagen (50 mg/kg), a statistically significant decrease (p&lt;0.01) occured, of number of micronuclei induced by the application of MNU. Broccoli juice treated by high pressure, therefore seems to have a preventive potential against MNU-induced micronuclei formation in BALB/C mouse bone marrow cells.

  • Název v anglickém jazyce

    Chemoprotective effects of broccoli juice treated with high presssure

  • Popis výsledku anglicky

    We investigated chemoprotective effects of broccoli juice, treated by high pressure method, using 500 MPa for a period of 10 minutes. By the use of this method, the conservation of nutritionally important substances occurs (for example vitamins, polyphenolic compounds, glucosinolates and other constituent substances). We followed the inhibition of mutagenicity of the model mutagen, N-nitroso-N-methylurea (MNU) by means of in vivo micronucleus test. After fourteen-days application of broccoli juice (0.2ml/10 g of body weight of mouse) and after single administration of MNU mutagen (50 mg/kg), a statistically significant decrease (p&lt;0.01) occured, of number of micronuclei induced by the application of MNU. Broccoli juice treated by high pressure, therefore seems to have a preventive potential against MNU-induced micronuclei formation in BALB/C mouse bone marrow cells.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech J. Food Sci.

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    roč. 24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    č. 1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus