Chemoprotective effects of broccoli juice treated with high presssure
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14510%2F06%3A00031474" target="_blank" >RIV/00216224:14510/06:00031474 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Chemoprotective effects of broccoli juice treated with high presssure
Popis výsledku v původním jazyce
We investigated chemoprotective effects of broccoli juice, treated by high pressure method, using 500 MPa for a period of 10 minutes. By the use of this method, the conservation of nutritionally important substances occurs (for example vitamins, polyphenolic compounds, glucosinolates and other constituent substances). We followed the inhibition of mutagenicity of the model mutagen, N-nitroso-N-methylurea (MNU) by means of in vivo micronucleus test. After fourteen-days application of broccoli juice (0.2ml/10 g of body weight of mouse) and after single administration of MNU mutagen (50 mg/kg), a statistically significant decrease (p<0.01) occured, of number of micronuclei induced by the application of MNU. Broccoli juice treated by high pressure, therefore seems to have a preventive potential against MNU-induced micronuclei formation in BALB/C mouse bone marrow cells.
Název v anglickém jazyce
Chemoprotective effects of broccoli juice treated with high presssure
Popis výsledku anglicky
We investigated chemoprotective effects of broccoli juice, treated by high pressure method, using 500 MPa for a period of 10 minutes. By the use of this method, the conservation of nutritionally important substances occurs (for example vitamins, polyphenolic compounds, glucosinolates and other constituent substances). We followed the inhibition of mutagenicity of the model mutagen, N-nitroso-N-methylurea (MNU) by means of in vivo micronucleus test. After fourteen-days application of broccoli juice (0.2ml/10 g of body weight of mouse) and after single administration of MNU mutagen (50 mg/kg), a statistically significant decrease (p<0.01) occured, of number of micronuclei induced by the application of MNU. Broccoli juice treated by high pressure, therefore seems to have a preventive potential against MNU-induced micronuclei formation in BALB/C mouse bone marrow cells.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech J. Food Sci.
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
roč. 24
Číslo periodika v rámci svazku
č. 1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—