Modifikovaná HPLC metoda s RI detekcí na stanovení obilných beta-(1-3),(1-4)-D-glukanů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F16%3A00000650" target="_blank" >RIV/00027022:_____/16:00000650 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Modifikovaná HPLC metoda s RI detekcí na stanovení obilných beta-(1-3),(1-4)-D-glukanů
Popis výsledku v původním jazyce
Pro obilné materiály byla implementována a interně validována metoda částečné enzymové hydrolýzy pomocí lichenasy s následnou analýzou 2 hlavních produktů, a to 3-O-beta-cellobiosyl-D-glukosy a 3-O-beta-cellotriosyl-D-glukosy pomocí HPLC s RI detekcí. Obsahy beta-glukanů získané metodou HPLC a standardizovanou enzymovou metodou Megazyme (AOAC 995,16) ve vybraných produktech ječmene byly v koncentračním rozsahu 0,5 až 8,0 % srovnatelné.
Název v anglickém jazyce
Modified HPLC method with RI detection for the determination of cereal beta-(1-3),(1-4)-D-glucans
Popis výsledku anglicky
HPLC method with RI detection was developed to accurately quantify the major oligosaccharides (3-O-beta-cellobiosyl-D-glucose, 3-O-beta-cellotriosyl-D-glucose) derived from lichenase degradation of cereal beta-glucan. The beta-glucan contents obtained by the HPLC method and standardized reference enzyme method Megazyme (AOAC 995,16) in selected barley products provided comparable results in the concentration range 0.5 - 8.0 %.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů