Co bychom měli vědět o volných radikálech a antioxidantech (nejen v masných výrobcích)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F17%3A00000657" target="_blank" >RIV/00027022:_____/17:00000657 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/17:43896697 RIV/60076658:12520/17:43896697
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Co bychom měli vědět o volných radikálech a antioxidantech (nejen v masných výrobcích)
Popis výsledku v původním jazyce
Volné radikály a antioxidanty mohou významným způsobem ovlivnit délku a kvalitu života a hlubší znalosti o nich a jejich stálé doplňování jsou předpoklady efektivního využívání antioxidantů v každodenní praxi. Přispět v tomto ohledu přehledem a připomenutím vybraných významných poznatků z problematiky volných radikálů a antioxidantů získávaných na mnoha vědeckých pracovištích po řadu desetiletí je cílem této publikace. Její první kapitola se zabývá volnými radikály a reaktivními sloučeninami neradikálového charakteru v organizmu a jejich významnými endogenními a exogenními zdroji. V druhé kapitole je popsána pro organizmus škodlivá a destruktivní činnost volných radikálů a reaktivních sloučenin neradikálového charakteru včetně dopadů na zdravotní stav. Zdůrazněn je také význam potřebné úrovně antioxidační kapacity organizmu z hlediska obrany a ochrany před nadměrnými destrukčními účinky těchto oxidantů. Poslední kapitola se zaměřuje na problematiku aplikace antioxidantů, která jak bylo v praxi ověřeno, může při neodborné aplikaci být za určitých podmínek neúčinná nebo v některých případech i škodlivá.
Název v anglickém jazyce
What w should know about free radicals and antioxidants (not only in meatproducts)
Popis výsledku anglicky
Free radicals and antioxidants can greatly influence the length and quality of life and deeper knowledge about them and their constant supplementation is a precondition for effective use of antioxidants in everyday practice. Contribute in this regard to reviewing and reminding of selected important findings from the issue of free radicals and antioxidants obtained in many scientific workplaces for many decades is the aim of this publication. Its first chapter deals with free radicals and reactive compounds of non-radial character in the organism and their significant endogenous and exogenous sources. In the second chapter are described the harmful and destructive activity of free radicals and reactive compounds of nonradioactive character, including the effects on health. The emphasis is also on the importance of the antioxidant capacity required level of the organism in terms of defense and protection against excessive destructive effects. The last chapter focuses on the use of antioxidants that, as has been proven in practice, can be ineffective or harmful under unprofessional application.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30502 - Other medical science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
47-50
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—