Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aktuální poznatky o významu antioxidantů ve výživě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11140%2F13%3A10191152" target="_blank" >RIV/00216208:11140/13:10191152 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aktuální poznatky o významu antioxidantů ve výživě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Antioxidanty mají své nezastupitelné postavení při ochraně různých materiálů včetně potravin před oxidačním poškozením. Před několika desetiletími byla formulována hypotéza oxidačního stresu organismu způsobeného nadměrnou tvorbou a účinkem reaktivních avolných radikálových forem kyslíku, dusíku aj. prvků, který je iniciačním i stimulačním faktorem mnoha vážných onemocnění. Potravní antioxidanty se dosud považují za prostředky prevence a potlačování oxidačně podmíněných chorob. Masivní a nekontrolovanéužívání antioxidačních vitaminů a látek s podobnou aktivitou, které je dnes v laické veřejnosti značně rozšířeno, vyvolává pochyby o účelnosti takové praxe. Aktuální poznatky vyplývající z epidemiologických a zejména experimentálních studií ukazují, ženadměrné dávky antioxidantů jsou neúčinné a mohou být škodlivé a že také v tomto ohledu platí stará zkušenost, že příliš mnoho dobrého může škodit.

  • Název v anglickém jazyce

    Actual knowledge of the importance of antioxidants in the diet

  • Popis výsledku anglicky

    A few years ago, a hypothesis of oxidative stress caused byx overproduction and activity of reactive and free radical oxygen, nitrogen and chlorine species was formulated. Oxidative stress is supposed to be an initiating and stimulating factor of many serious diseases. Therefore, food antioxidants are considered as means of prevention and suppression of oxidativelly conditioned illnesses. However, massive and uncontrolled use of antioxidant vitamins and another substances,, now widespread in the generalpublic, raises doubts about effectiveness and health safety of such practices. New knowledge arising from epidemiological and, particularty, from experimental studies show that excessive doses of antioxidants are ineffective and can be harmful. Surprisingly, reactive oxygen species play an essential role in the intracellular signal transduction and, in this sense, are unavoidable.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FM - Hygiena

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    130-132

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus