Aktuální poznatky o významu antioxidantů ve výživě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11140%2F13%3A10191152" target="_blank" >RIV/00216208:11140/13:10191152 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aktuální poznatky o významu antioxidantů ve výživě
Popis výsledku v původním jazyce
Antioxidanty mají své nezastupitelné postavení při ochraně různých materiálů včetně potravin před oxidačním poškozením. Před několika desetiletími byla formulována hypotéza oxidačního stresu organismu způsobeného nadměrnou tvorbou a účinkem reaktivních avolných radikálových forem kyslíku, dusíku aj. prvků, který je iniciačním i stimulačním faktorem mnoha vážných onemocnění. Potravní antioxidanty se dosud považují za prostředky prevence a potlačování oxidačně podmíněných chorob. Masivní a nekontrolovanéužívání antioxidačních vitaminů a látek s podobnou aktivitou, které je dnes v laické veřejnosti značně rozšířeno, vyvolává pochyby o účelnosti takové praxe. Aktuální poznatky vyplývající z epidemiologických a zejména experimentálních studií ukazují, ženadměrné dávky antioxidantů jsou neúčinné a mohou být škodlivé a že také v tomto ohledu platí stará zkušenost, že příliš mnoho dobrého může škodit.
Název v anglickém jazyce
Actual knowledge of the importance of antioxidants in the diet
Popis výsledku anglicky
A few years ago, a hypothesis of oxidative stress caused byx overproduction and activity of reactive and free radical oxygen, nitrogen and chlorine species was formulated. Oxidative stress is supposed to be an initiating and stimulating factor of many serious diseases. Therefore, food antioxidants are considered as means of prevention and suppression of oxidativelly conditioned illnesses. However, massive and uncontrolled use of antioxidant vitamins and another substances,, now widespread in the generalpublic, raises doubts about effectiveness and health safety of such practices. New knowledge arising from epidemiological and, particularty, from experimental studies show that excessive doses of antioxidants are ineffective and can be harmful. Surprisingly, reactive oxygen species play an essential role in the intracellular signal transduction and, in this sense, are unavoidable.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
130-132
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—