Potravinový přípravek s čerstvým tymiánem a způsob jeho výroby
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F17%3A00000689" target="_blank" >RIV/00027022:_____/17:00000689 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/Patents/FullDocuments/306/306521.pdf" target="_blank" >http://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/Patents/FullDocuments/306/306521.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potravinový přípravek s čerstvým tymiánem a způsob jeho výroby
Popis výsledku v původním jazyce
Potravinový přípravek s čerstvým tymiánem obsahuje vysokým tlakem ošetřený homogenát z čerstvého tymiánu, který obsahuje nosič ve formě hydrokoloidů nebo kandytu. Potravinový přípravek s čerstvým tymiánem dále obsahuje ochucující látky, ovocnou šťávu, vitamíny, minerální látky a tymiánové extrakty. Způsob výroby spočívá v tom, že se homogenát po smíchání s hydrokoloidy ohřeje na teplotu 60 °C až teplotu varu směsi po dobu minimálně 10 s a dále se směs chladí na licí teplotu a plní se do forem nebo za horka do spotřebního obalu. Nebo se homogenát smíchá s kandytem, svaří se a dále se zpracovává dle běžné výroby kandytu tj. tahá se, dělí se, tvaruje se a ponechává se vytvrdnout, volně nebo ve formě, před balením do spotřebního obalu.
Název v anglickém jazyce
A food preparation with fresh thyme and the method of its production
Popis výsledku anglicky
The food preparation with fresh thyme contains a homogenate of fresh thyme treated with high pressure, which comprises a carrier in the form of hydrocolloids or hard candies. The food preparation with fresh thyme further contains flavouring agents, fruit juice, vitamins, minerals and thyme extracts. The method of production lies in the fact that the homogenate, after being mixed with the hydrocolloids, is heated to a temperature of 60°C up to the boiling point of the mixture for at least 10 seconds and, then, the mixture is cooled to the pouring temperature and is filled into moulds or placed hot into the consumer package. Or the homogenate is mixed with hard candies, boiled and further processed according to the conventional manufacturing procedures for hard candies i.e. it is drawn, divided, moulded and left to harden, freely or in a mould, prior to packing into the consumer packaging.
Klasifikace
Druh
P - Patent
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510160" target="_blank" >QJ1510160: Nové technologie získávání biologicky aktivních látek z léčivých a aromatických rostlin jako zdrojů účinných látek botanických pesticidů a potravinových doplňků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
306521
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
11. 1. 2017
Název vlastníka
Výzkumný pstav potravinářský Praha, v.v.i. Ing. Pavel Cvrček, Lhota pod Libčany
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence