Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pilot-Scale Production and Application of Microparticulated Plant Proteins

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000004" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000004 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/67985858:_____/18:00488577

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.omicsonline.org/open-access/pilotscale-production-and-application-of-microparticulated-plant-proteins-2155-9600-1000655.pdf" target="_blank" >https://www.omicsonline.org/open-access/pilotscale-production-and-application-of-microparticulated-plant-proteins-2155-9600-1000655.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.4172/2155-9600.100065" target="_blank" >10.4172/2155-9600.100065</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Pilot-Scale Production and Application of Microparticulated Plant Proteins

  • Popis výsledku v původním jazyce

    New Carbon Dioxide Assisted Spray Nebulisation Drying (CASND) technology has been used to produce microparticulated protein concentrates for human nutrition from alternative plant sources - hemp and canola seed filtration cakes. Alkali extraction was used to extract the proteins from the filtration cakes. The protein solutions after the alkali extractions were dried with the CASND demonstrator ATOMIZER. Aerosol particle size distribution and concentration in the draying chamber were determined by two different on-line aerosol spectrometers SMPS (Scaning Mobility Particle Sizer) and APS (Aerodynamic Particle Sizer). The protein powders were in form of hollow spheres with average particle diameter about 600 nm. The particles were characterized by the SEM method. The functional properties of the microparticulated protein concentrates were compared with the same protein concentrates dried by the convenctional spray drying process. The protein microparticulatin resulted in improved foaming and emulsifying properties and formation of long-term stable water dispersions. Gluten-free baguettes were prepared with the microparticulated protein concentrates as only protein source and evaluated by sensory analysis.

  • Název v anglickém jazyce

    Pilot-Scale Production and Application of Microparticulated Plant Proteins

  • Popis výsledku anglicky

    New Carbon Dioxide Assisted Spray Nebulisation Drying (CASND) technology has been used to produce microparticulated protein concentrates for human nutrition from alternative plant sources - hemp and canola seed filtration cakes. Alkali extraction was used to extract the proteins from the filtration cakes. The protein solutions after the alkali extractions were dried with the CASND demonstrator ATOMIZER. Aerosol particle size distribution and concentration in the draying chamber were determined by two different on-line aerosol spectrometers SMPS (Scaning Mobility Particle Sizer) and APS (Aerodynamic Particle Sizer). The protein powders were in form of hollow spheres with average particle diameter about 600 nm. The particles were characterized by the SEM method. The functional properties of the microparticulated protein concentrates were compared with the same protein concentrates dried by the convenctional spray drying process. The protein microparticulatin resulted in improved foaming and emulsifying properties and formation of long-term stable water dispersions. Gluten-free baguettes were prepared with the microparticulated protein concentrates as only protein source and evaluated by sensory analysis.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    J Nutr Food Sci

  • ISSN

    2155-9600

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    8

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus