Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Milos Beran, Ondrej Vltavsky, Josef Drahorad. Extraction and micronization of edestin from hemp seed. Paper in Proceedings of NANOCON 2020 conference. 12th International Conference on Nanomaterials - Research & Application. October 21 - 23, 2020 / Brno, Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F20%3AN0000002" target="_blank" >RIV/00027022:_____/20:N0000002 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.confer.cz/nanocon/2020" target="_blank" >https://www.confer.cz/nanocon/2020</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Milos Beran, Ondrej Vltavsky, Josef Drahorad. Extraction and micronization of edestin from hemp seed. Paper in Proceedings of NANOCON 2020 conference. 12th International Conference on Nanomaterials - Research & Application. October 21 - 23, 2020 / Brno, Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Protein edestin extraction from hemp seed press cakes obtained after a cold press oil extraction process has been optimized at laboratory scale and verified in a pilot plant experiment. Subsequent water and brine extraction of the disintegrated hemp seed press cake was used to obtain the water-soluble albumin protein fraction and the brine-soluble globulin fraction - edestin. Isoelectric precipitation was used to obtain the proteins from the extraction solutions. New Carbon Dioxide Assisted Spray Nebulisation Drying (CASND) technology has been used to dry and micronize the protein concentrates and isolates. The protein powders were in form of hollow spheres with average particle diameter about 600 nm. The particles were characterized by the SEM method. The protein microparticulation allows to improve foaming and emulsifying properties and formation of long-term stable water dispersions.

  • Název v anglickém jazyce

    Milos Beran, Ondrej Vltavsky, Josef Drahorad. Extraction and micronization of edestin from hemp seed. Paper in Proceedings of NANOCON 2020 conference. 12th International Conference on Nanomaterials - Research & Application. October 21 - 23, 2020 / Brno, Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Protein edestin extraction from hemp seed press cakes obtained after a cold press oil extraction process has been optimized at laboratory scale and verified in a pilot plant experiment. Subsequent water and brine extraction of the disintegrated hemp seed press cake was used to obtain the water-soluble albumin protein fraction and the brine-soluble globulin fraction - edestin. Isoelectric precipitation was used to obtain the proteins from the extraction solutions. New Carbon Dioxide Assisted Spray Nebulisation Drying (CASND) technology has been used to dry and micronize the protein concentrates and isolates. The protein powders were in form of hollow spheres with average particle diameter about 600 nm. The particles were characterized by the SEM method. The protein microparticulation allows to improve foaming and emulsifying properties and formation of long-term stable water dispersions.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TH03010019" target="_blank" >TH03010019: Vývoj bezlepkového pečiva s vysokou nutriční hodnotou využitím nových technologických postupů a netradičních potravinářských surovin a posouzení zdravotních rizik</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů