Koření jako zdroj antioxidantů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F20%3A894" target="_blank" >RIV/00027022:_____/20:894 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.uroda.cz/casopis/12-2019/" target="_blank" >https://www.uroda.cz/casopis/12-2019/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Koření jako zdroj antioxidantů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo u 28 vzorků koření používaného v běžné české kulinářské praxi provést screeningová měření antioxidační aktivity. Vedle ovoce a zeleniny je koření bohatým zdrojem antioxidantů. Nejvyšší antioxidační aktivita ve sledovaném souboru koření byla naměřena ve vzorku oregana. Vysoké hodnoty byly nalezeny i ve vzorcích nového koření, majoránky, rozmarýnu, saturejky, bobkového listu, tymiánu a bazalky. Pro své organoleptické a konzervační vlastnosti a obsah biologicky aktivních látek hraje koření v potravinářství velmi důležitou roli.
Název v anglickém jazyce
Spices as a natural source of antioxidants
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to evaluate screening measurements of antioxidant activity in 28 spice samples used in common Czech culinary practice. Except for fruits and vegetables, spices are a rich source of antioxidants. The highest antioxidant activity in the analyzed samples was measured in the oregano sample. High values of this parameter were also found in samples of allspice, marjoram, rosemary, savory, bay leaf, thyme a basil. Spices play a very important role in the food industry because of their organoleptic and preservative properties and the content of biologically active substances.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
67
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
1-5
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—