Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Koření jako zdroj antioxidantů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F20%3A894" target="_blank" >RIV/00027022:_____/20:894 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.uroda.cz/casopis/12-2019/" target="_blank" >https://www.uroda.cz/casopis/12-2019/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Koření jako zdroj antioxidantů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo u 28 vzorků koření používaného v běžné české kulinářské praxi provést screeningová měření antioxidační aktivity. Vedle ovoce a zeleniny je koření bohatým zdrojem antioxidantů. Nejvyšší antioxidační aktivita ve sledovaném souboru koření byla naměřena ve vzorku oregana. Vysoké hodnoty byly nalezeny i ve vzorcích nového koření, majoránky, rozmarýnu, saturejky, bobkového listu, tymiánu a bazalky. Pro své organoleptické a konzervační vlastnosti a obsah biologicky aktivních látek hraje koření v potravinářství velmi důležitou roli.

  • Název v anglickém jazyce

    Spices as a natural source of antioxidants

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to evaluate screening measurements of antioxidant activity in 28 spice samples used in common Czech culinary practice. Except for fruits and vegetables, spices are a rich source of antioxidants. The highest antioxidant activity in the analyzed samples was measured in the oregano sample. High values of this parameter were also found in samples of allspice, marjoram, rosemary, savory, bay leaf, thyme a basil. Spices play a very important role in the food industry because of their organoleptic and preservative properties and the content of biologically active substances.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    1-5

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus