Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metodika izolace DNA z ryb a rybích výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F20%3AN0000007" target="_blank" >RIV/00027022:_____/20:N0000007 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metodika izolace DNA z ryb a rybích výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ryby se řadí mezi nejčastěji falšované komodity. Metody založené na analýze DNA umožňují kontrolu rybích druhů a jejich zastoupení ve výrobcích. Zisk kvalitní DNA pro analýzu může být problém především u tepelně či chemicky opracovaných výrobků, které často obsahují inhibitory izolace či následné analýzy. Proto byla vyvinuta, optimalizována a následně ověřena metodika izolace DNA z ryb a rybích výrobků s využitím CTAB, která umožňuje extrakci DNA z širokého spektra vzorků. Pracovní postup byl vyhotoven jako výstup projektu NAZV QK1910231-V3.

  • Název v anglickém jazyce

    Method for DNA isolation from fish and fish products

  • Popis výsledku anglicky

    Fish is one of the most commonly counterfeited commodities. Methods based on DNA analysis make it possible to check fish species and their representation in products. Obtaining good quality DNA for analysis can be a problem, particularly for heat or chemically treated products, which often contain inhibitors for isolation or downstream analysis. Therefore, a methodology for the isolation of DNA from fish and fish products using CTAB has been developed, optimised and subsequently validated to extract DNA from a wide range of samples. The workflow was produced as an output of the NAZV project QK1910231-V3.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910231" target="_blank" >QK1910231: Nové přístupy k průkazu falšování rybího masa pomocí genomové DNA</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů