Nontuberculous Mycobacteria in Freshwater Fish and Fish Products Intended for Human Consumption
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230000979" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0000979 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1089/fpd.2012.1419" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1089/fpd.2012.1419</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1089/fpd.2012.1419" target="_blank" >10.1089/fpd.2012.1419</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Nontuberculous Mycobacteria in Freshwater Fish and Fish Products Intended for Human Consumption
Popis výsledku v původním jazyce
Nontuberculous mycobacteria (NTM) are potentially pathogenic agents commonly found in natural ecosystems, while food is considered to be another source of NTM for humans. We investigated a total of 92 tissue samples of freshwater fish and fish products:fish directly obtained from ponds (n = 25), retail fresh (n = 23) and frozen fish (n = 23) and smoked fish products (n = 21). Culture examination for the presence of mycobacteria was positive in 11 (11.9) from all the examined samples. The 15 obtained isolates were identified as Mycobacterium fortuitum (n = 5), M. immunogenum (n = 2), M. phocaicum/mucogenicum (n = 1), M. neoaurum (n = 2), M. peregrinum (n = 2), M. porcinum (n = 1) and M. senegalense/houstonense/conceptionense (n = 2). NTM DNA was foundin one (4.0) sample of fresh fish from ponds and in 60.9 and 91.3 of retail fresh and frozen fish, respectively. None of the smoked fish products contained NTM DNA. The results of our study suggest that freshwater fish and fish products,
Název v anglickém jazyce
Nontuberculous Mycobacteria in Freshwater Fish and Fish Products Intended for Human Consumption
Popis výsledku anglicky
Nontuberculous mycobacteria (NTM) are potentially pathogenic agents commonly found in natural ecosystems, while food is considered to be another source of NTM for humans. We investigated a total of 92 tissue samples of freshwater fish and fish products:fish directly obtained from ponds (n = 25), retail fresh (n = 23) and frozen fish (n = 23) and smoked fish products (n = 21). Culture examination for the presence of mycobacteria was positive in 11 (11.9) from all the examined samples. The 15 obtained isolates were identified as Mycobacterium fortuitum (n = 5), M. immunogenum (n = 2), M. phocaicum/mucogenicum (n = 1), M. neoaurum (n = 2), M. peregrinum (n = 2), M. porcinum (n = 1) and M. senegalense/houstonense/conceptionense (n = 2). NTM DNA was foundin one (4.0) sample of fresh fish from ponds and in 60.9 and 91.3 of retail fresh and frozen fish, respectively. None of the smoked fish products contained NTM DNA. The results of our study suggest that freshwater fish and fish products,
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
FOODBORNE PATHOGENS AND DISEASE
ISSN
1535-3141
e-ISSN
—
Svazek periodika
10
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
573-576
Kód UT WoS článku
000320380100014
EID výsledku v databázi Scopus
—