Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nontuberculous Mycobacteria in Freshwater Fish and Fish Products Intended for Human Consumption

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230000979" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0000979 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1089/fpd.2012.1419" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1089/fpd.2012.1419</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1089/fpd.2012.1419" target="_blank" >10.1089/fpd.2012.1419</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nontuberculous Mycobacteria in Freshwater Fish and Fish Products Intended for Human Consumption

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nontuberculous mycobacteria (NTM) are potentially pathogenic agents commonly found in natural ecosystems, while food is considered to be another source of NTM for humans. We investigated a total of 92 tissue samples of freshwater fish and fish products:fish directly obtained from ponds (n = 25), retail fresh (n = 23) and frozen fish (n = 23) and smoked fish products (n = 21). Culture examination for the presence of mycobacteria was positive in 11 (11.9) from all the examined samples. The 15 obtained isolates were identified as Mycobacterium fortuitum (n = 5), M. immunogenum (n = 2), M. phocaicum/mucogenicum (n = 1), M. neoaurum (n = 2), M. peregrinum (n = 2), M. porcinum (n = 1) and M. senegalense/houstonense/conceptionense (n = 2). NTM DNA was foundin one (4.0) sample of fresh fish from ponds and in 60.9 and 91.3 of retail fresh and frozen fish, respectively. None of the smoked fish products contained NTM DNA. The results of our study suggest that freshwater fish and fish products,

  • Název v anglickém jazyce

    Nontuberculous Mycobacteria in Freshwater Fish and Fish Products Intended for Human Consumption

  • Popis výsledku anglicky

    Nontuberculous mycobacteria (NTM) are potentially pathogenic agents commonly found in natural ecosystems, while food is considered to be another source of NTM for humans. We investigated a total of 92 tissue samples of freshwater fish and fish products:fish directly obtained from ponds (n = 25), retail fresh (n = 23) and frozen fish (n = 23) and smoked fish products (n = 21). Culture examination for the presence of mycobacteria was positive in 11 (11.9) from all the examined samples. The 15 obtained isolates were identified as Mycobacterium fortuitum (n = 5), M. immunogenum (n = 2), M. phocaicum/mucogenicum (n = 1), M. neoaurum (n = 2), M. peregrinum (n = 2), M. porcinum (n = 1) and M. senegalense/houstonense/conceptionense (n = 2). NTM DNA was foundin one (4.0) sample of fresh fish from ponds and in 60.9 and 91.3 of retail fresh and frozen fish, respectively. None of the smoked fish products contained NTM DNA. The results of our study suggest that freshwater fish and fish products,

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    FOODBORNE PATHOGENS AND DISEASE

  • ISSN

    1535-3141

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    573-576

  • Kód UT WoS článku

    000320380100014

  • EID výsledku v databázi Scopus