Střevní mikrobiota
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1134" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1134 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=omWBQgx7dKo" target="_blank" >https://www.youtube.com/watch?v=omWBQgx7dKo</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Střevní mikrobiota
Popis výsledku v původním jazyce
Mikrobiota trávicího traktu se v posledních letech těší velkému zájmu odborné i laické veřejnosti. Její složení má významný vliv na kvalitu života hostitele. Mikroorganismy v trávicím traktu například přímo ovlivňují i centrální nervovou soustavu. Uvádí se, že v trávicím traktu se nachází 10x víc bakteriálních buněk než vlastních somatických. Díky molekulárně genetickým metodám a technikám je možné sledovat vzájemné vztahy mikrobioty a hostitele v takové kvalitě, která dřív nebyla myslitelná.
Název v anglickém jazyce
Intestinal microbiota
Popis výsledku anglicky
In recent years, the microbiota of the digestive tract has enjoyed great interest from the professional and lay public.Its composition has a significant effect on the quality of life of the host. For example, microorganisms in the digestive tract directly affect the central nervous system. It is stated that there are 10 times more bacterial cells in the digestive tract than the somatic cells themselves. Thanks to molecular genetic methods and techniques, it is possible to monitor the interrelationships of the microbiota and the host in a quality that was previously unthinkable.
Klasifikace
Druh
A - Audiovizuální tvorba
CEP obor
—
OECD FORD obor
30304 - Public and environmental health
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
—
Místo vydání
—
Název nakladatele resp. objednatele
—
Verze
—
Identifikační číslo nosiče
—