Zdraví prospěšné probiotické bakterie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3A1210" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:1210 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://potravinyprotebe.cz/konference-2021" target="_blank" >https://potravinyprotebe.cz/konference-2021</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zdraví prospěšné probiotické bakterie
Popis výsledku v původním jazyce
Probiotika a otázky týkající se gastrointestinální mikrobioty se oprávněně těší mimořádnému zájmu odborné i laické veřejnosti. Stále jsou objevovány nové aspekty vlivu střevních mikroorganizmů na kvalitu života hostitele. Proto, aby mohly být určité mikroorganismy využité jako probiotika, musejí splňovat kritéria spojená s bezpečnostními, funkčními a technologickými vlastnostmi. Mezi nejdůležitější požadované funkční vlastnosti probiotik patří použití hostitelsky specifických kmenů, rezistence vůči kyselému prostředí trávicího traktu a žlučovým solím, schopnost, alespoň přechodně, kolonizovat intestinální trakt, schopnost adherence na střevní epitel, antagonistické působení na patogenní bakterie, vyloučení faktorů patogenity, genetická stabilita a klinicky prokázané pozitivní zdravotní účinky. Z technologických vlastností je kladen důraz zejména na schopnost zachování životaschopnosti těchto mikroorganismů během procesu výroby a expirační doby produktu. Mikroorganismy je nutné identifikovat na úroveň rodu, druhu a kmene pomocí fenotypových a molekulárně genetických metod a kmen musí být uložen v mezinárodní sbírce kultur. Pro určení bezpečnosti a účinnosti kmene jsou nutné specifické testy a poté také dvojitě zaslepené, randomizované, placebem kontrolované klinické studie. Výrobek obsahující probiotické mikroorganismy pak musí obsahovat jejich přesné označení, a dále údaj o minimální koncentraci životaschopných mikroorganismů do konce jeho záruční doby. Mechanismus účinku probiotik je široký. Využívány jsou různé mikroorganismy, příp. v různých kombinacích, jejich účinek ovšem nemusí být vždy stejný a je pochopitelně závislý také na aktuálním stavu příjemce. Setkáme se ale i s názory, které zpochybňují funkčnost probiotik, či přímo se zprávami o jejich negativních účincích.
Název v anglickém jazyce
Healthy probiotic bacteria
Popis výsledku anglicky
Probiotics and issues related to gastrointestinal microbiota rightly enjoy the special interest of the professional and lay public. New aspects of the influence of intestinal microorganisms on the quality of life of the host are still being discovered. Therefore, in order to be used as probiotics, certain micro-organisms must meet criteria related to safety, functional and technological properties. One of the most important required functional properties of probiotics is host use specific strains, resistance to the acidic environment of the gastrointestinal tract and bile salts, ability, at least temporarily, to colonize the intestinal tract, ability to adhere to the intestinal epithelium, antagonistic action on pathogenic bacteria, exclusion of pathogenicity factors, genetic stability and clinically proven positive health effects. Of the technological properties, emphasis is placed on the ability to maintain the viability of these microorganisms during the production process and the expiration date of the product. Microorganisms must be identified at the genus, species and strain level using phenotypic and molecular genetic methods, and the strain must be stored in an international culture collection. Specific tests are required to determine the safety and efficacy of the strain, followed by double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trials. The product containing probiotic microorganisms must then contain their exact designation, as well as an indication of the minimum concentration of viable microorganisms by the end of its warranty period. The mechanism of action of probiotics is wide. Various microorganisms are used, or in various combinations, however, their effect may not always be the same and is, of course, also dependent on the current state of the recipient. However, we will also meet with opinions that question the functionality of probiotics, or directly with reports of their negative effects.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů