Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mléčná fermentace – lahodně kyselá, zdraví prospěšná

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000057" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000057 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mléčná fermentace – lahodně kyselá, zdraví prospěšná

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fermentace neboli kvašení jde ruku v ruce s prvními kulinářskými objevy. Tam kde byli lidé schopni vytvořit nádobu a nasbírat do ní zásobu listů nebo plodů, museli se po nějakém čase s fermentací potkat. Kdo první ochutnal a usoudil, že tudy vede cesta už nezjistíme. Fermentaci při přípravě potravin obvykle rozdělujeme na alkoholovou – za tu mohou kvasinky - a mléčnou – za tu jsou zodpovědné bakterie. Dnes víme, jak celý proces funguje, a začínáme odhalovat, proč nám fermentované potraviny prospívají. Produkty alkoholového kvašení mezi zdravou stravu obvykle nezahrnujeme, zato produkty mléčného kvašení jednoznačně ano.

  • Název v anglickém jazyce

    Milk fermentation - deliciously sour, beneficial for health

  • Popis výsledku anglicky

    Fermentation goes hand in hand with the first culinary discoveries. Where people were able to create a container and collect a supply of leaves or fruits in it, they had to encounter fermentation after some time. Who was the first to taste and conclude that the road leads this way, we will never find out. When preparing food, we usually divide fermentation into alcoholic fermentation - yeast is responsible for this - and lactic fermentation - bacteria are responsible for this. We know how the whole process works and we are beginning to discover why fermented foods are good for us today. Alcoholic fermentation products are usually not included in a healthy diet, but lactic fermentation products definitely are.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů