Mléčná fermentace – lahodně kyselá, zdraví prospěšná
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000057" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000057 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mléčná fermentace – lahodně kyselá, zdraví prospěšná
Popis výsledku v původním jazyce
Fermentace neboli kvašení jde ruku v ruce s prvními kulinářskými objevy. Tam kde byli lidé schopni vytvořit nádobu a nasbírat do ní zásobu listů nebo plodů, museli se po nějakém čase s fermentací potkat. Kdo první ochutnal a usoudil, že tudy vede cesta už nezjistíme. Fermentaci při přípravě potravin obvykle rozdělujeme na alkoholovou – za tu mohou kvasinky - a mléčnou – za tu jsou zodpovědné bakterie. Dnes víme, jak celý proces funguje, a začínáme odhalovat, proč nám fermentované potraviny prospívají. Produkty alkoholového kvašení mezi zdravou stravu obvykle nezahrnujeme, zato produkty mléčného kvašení jednoznačně ano.
Název v anglickém jazyce
Milk fermentation - deliciously sour, beneficial for health
Popis výsledku anglicky
Fermentation goes hand in hand with the first culinary discoveries. Where people were able to create a container and collect a supply of leaves or fruits in it, they had to encounter fermentation after some time. Who was the first to taste and conclude that the road leads this way, we will never find out. When preparing food, we usually divide fermentation into alcoholic fermentation - yeast is responsible for this - and lactic fermentation - bacteria are responsible for this. We know how the whole process works and we are beginning to discover why fermented foods are good for us today. Alcoholic fermentation products are usually not included in a healthy diet, but lactic fermentation products definitely are.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů