Dny otevřených dveří Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v.v.i.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000066" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000066 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dny otevřených dveří Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v.v.i.
Popis výsledku v původním jazyce
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. na svém pracovišti uspořádal akci Dny otevřených dveří Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v.v.i. (DODVÚPP). Jednalo se o popularizační akci, během které umožnili pracovníci Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v.v.i. nahlédnout studentům středních škol do laboratoří a chodeb institutu a v rámci přednášek a praktických cvičení seznámit studenty s nejnovějšími trendy v oblasti potravinářství a výživy obyvatelstva. Cílem akce bylo nadchnout studenty pro vědu a získat v nich případně nové, mladé kolegy. V rámci akce DODVÚPP proběhly ve dnech 7. a 8. 11. 2023 opakovaně 3 přednášky věnované reformulovaným potravinám, dále umělé inteligenci ve spojení se zdravou stravou a v neposlední řadě alergii a imunochemickým metodám stanovení. Souběžně proběhlo i 5 přednášek spojených s praktickými ukázkami či přímo praktickými cvičeními, kdy studenti byli zapojeni do praktického odzkoušení si čerstvě nabytých znalostí v oblasti senzorické analýzy, moderních konzervačních postupů (paskalizace), 3D tisku, hygienické kontroly výroby a laboratoří pro bezlepkové potraviny, včetně odzkoušení si rychlotestů v provozních podmínkách.
Název v anglickém jazyce
Open days of the Food Research Institute Prague
Popis výsledku anglicky
Food Research Institute Prague (FRIP) organized the Open Days event of the Food Research Institute Prague (ODFRIP) at its workplace. It was a popularization event during which the staff of the Food Research Institute Prague to give high school students a look into the institute's laboratories and corridors and, within the framework of lectures and practical exercises, to acquaint students with the latest trends in the field of food industry and nutrition of the population. The goal of the event was to get students excited about science and possibly recruite new, young colleagues in them. As part of the ODFRIP event, 3 lectures were repeatedly held on 7 and 8 November 2023 dedicated to reformulated foods, artificial intelligence in connection with a healthy diet and, last but not least, allergy and immunochemical methods of determination. There were also 5 lectures connected with practical demonstrations or directly practical exercises, where students were involved in a practical test of their newly acquired knowledge in the field of sensory analysis, modern conservation procedures (Pascalization), 3D printing, hygienic production control and laboratories for gluten-free foods, including trying out quick tests in operating conditions.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů