Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Workshop Barvičky přírody

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000068" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000068 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Workshop Barvičky přírody

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Workshop byl pořádaný MŠ Mnichovice pro předškolní žáky. Cílem bylo představit žákům přírodní barviva a jejich biologickou funkci. V teoretickém úvodu jsme diskutovali úlohu barviv v přírodě od informační, přes ochrannou po aktivní (chlorofyl). V první části se srovnávaly barevné a zelené listy a sledovali jsme extrakci barviv ze zelených listů a jejich následné dělení pomocí papírové chromatografie. Ve druhé části jsme sledovali změny barvy borůvkové šťávy vlivem pH a reakci škrobu s jodem. V závěrečné fázi si děti vytvořili obrázky za pomoci barev získaných z potravin, jako zelenou ze sušeného špenátu, žlutou z kurkumy, červenou z papriky, hnědou z kávy a fialovou z borůvek.

  • Název v anglickém jazyce

    Workshop Colors of nature

  • Popis výsledku anglicky

    The workshop was organized by the Mnichovice Kindergarten for preschool pupils. The aim was to introduce pupils to natural dyes and their biological function. In the theoretical introduction, we discussed the role of colors in nature, from informative to protective to active (chlorophyll). In the first part, colored and green leaves were compared and we observed the extraction of dyes from green leaves and their subsequent separation using paper chromatography. In the second part, we observed changes in the color of blueberry juice due to pH and the reaction of starch with iodine. In the final stage, the children created pictures using colors obtained from food, such as green from dried spinach, yellow from turmeric, red from paprika, brown from coffee and purple from blueberries.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů