Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Parvalbumin Gene: A Valuable Marker for Pike Authentication and Allergen Risk Assessment

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000027" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000027 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11310/24:10481832 RIV/60461373:22330/24:43930334

  • Výsledek na webu

    <a href="https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acs.jafc.4c01410" target="_blank" >https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acs.jafc.4c01410</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.4c01410" target="_blank" >10.1021/acs.jafc.4c01410</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Parvalbumin Gene: A Valuable Marker for Pike Authentication and Allergen Risk Assessment

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fish from the pike (Esox) genus are valued in gastronomy for their superior meat quality. However, they can cause allergic reactions in sensitive consumers. This work aimed to fill the gap in the detection of pike allergens using molecular–biological techniques. New, fast, and accurate loop-mediated isothermal amplification (LAMP) and real-time PCR (qPCR) assays were designed to detect pike DNA using the parvalbumin gene as a marker. LAMP was assessed by electrophoresis, SYBR green optical detection, and real-time fluorescence detection. The latter was the most sensitive, detecting as little as 0.78 ng of pike DNA; the qPCR detection limit was 0.1 ng. The LAMP analysis took 20–70 min, which is significantly faster than qPCR. The study provides reliable detection and quantification of the parvalbumin gene in both fresh and processed samples and further highlights the versatility of the use of the parvalbumin gene for the authentication of food products and consumer protection via refined allergen risk assessment that is independent of the type of tissue or food processing method used.

  • Název v anglickém jazyce

    Parvalbumin Gene: A Valuable Marker for Pike Authentication and Allergen Risk Assessment

  • Popis výsledku anglicky

    Fish from the pike (Esox) genus are valued in gastronomy for their superior meat quality. However, they can cause allergic reactions in sensitive consumers. This work aimed to fill the gap in the detection of pike allergens using molecular–biological techniques. New, fast, and accurate loop-mediated isothermal amplification (LAMP) and real-time PCR (qPCR) assays were designed to detect pike DNA using the parvalbumin gene as a marker. LAMP was assessed by electrophoresis, SYBR green optical detection, and real-time fluorescence detection. The latter was the most sensitive, detecting as little as 0.78 ng of pike DNA; the qPCR detection limit was 0.1 ng. The LAMP analysis took 20–70 min, which is significantly faster than qPCR. The study provides reliable detection and quantification of the parvalbumin gene in both fresh and processed samples and further highlights the versatility of the use of the parvalbumin gene for the authentication of food products and consumer protection via refined allergen risk assessment that is independent of the type of tissue or food processing method used.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10700 - Other natural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Agricultural and Food Chemistry

  • ISSN

    0021-8561

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    72

  • Číslo periodika v rámci svazku

    22

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    12788–12797

  • Kód UT WoS článku

    001230360100001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85194248813