Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sada pro detekci DNA štiky obecné (Esox lucius) s využitím real-time PCR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000038" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000038 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/23:43928330

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sada pro detekci DNA štiky obecné (Esox lucius) s využitím real-time PCR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Štika obecná (Esox lucius) je významná dravá sladkovodní ryba. Je považována za modelový druh pro ekologický výzkum, velmi žádaná jako trofejní úlovek rybářů a díky kvalitnímu masu je ceněna i v gastronomii. Jelikož se jedná o sezónní rybu, může právě v gastronomii docházet k nahrazování štičí svaloviny svalovinou jinou, jelikož u tepelně zpracované svaloviny je identifikace daného druhu na základě morfologických znaků velmi obtížná. Zároveň může zatajení takové záměny vést k poškození zdraví spotřebitele, například v důsledku alergické reakce. Předkládaný funkční vzorek obsahuje komponenty nezbytné pro průkaz přítomnosti DNA štiky obecné metodou polymerázové řetězové reakce s fluorescenční detekcí v reálném čase (real-time PCR, qPCR); jako genomový marker byl zvolen úsek parvalbuminového genu. Genetický přístup umožňuje druhové stanovení rybího masa s vysokou citlivostí i ve zpracovaných výrobcích. Díky volbě jaderného genu kódujícího významný rybí alergen, protein parvalbumin, jako marker umožňuje navržený systém nejen odlišit DNA štiky obecné ve vzorku, ale poslouží i pro nepřímý průkaz rybího alergenu ve vzorku. Funkční vzorek tak může najít rozsáhlé praktické uplatnění.

  • Název v anglickém jazyce

    Kit for DNA determination of northern pike (Esox lucius) using real-time PCR

  • Popis výsledku anglicky

    Northern pike (Esox lucius) is an important predatory freshwater fish. It is regarded as a model species for ecological research, highly sought after as a trophy catch by fishermen and, thanks to the quality of its meat, it is also valued in gastronomy. As it is a seasonal fish, it is in gastronomy that the pike's muscle may be replaced by other muscles, as it is very difficult to identify the species on the basis of morphological features in cooked muscle. At the same time, such substitution may lead to harm to the health of the consumer, for example as a result of an allergic reaction. The present functional sample contains the components necessary for the detection of pike DNA by real-time PCR (qPCR); a part of the parvalbumin gene was chosen as the genomic marker. The genetic approach allows the species determination of fish meat with high sensitivity also in processed products. By selecting a nuclear gene encoding an important fish allergen, the parvalbumin protein, as a marker, the proposed system not only allows distinguishing pikeperch DNA in the sample, but also serves for indirect detection of the fish allergen in the sample. The functional sample can thus find extensive practical applications

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910231" target="_blank" >QK1910231: Nové přístupy k průkazu falšování rybího masa pomocí genomové DNA</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    QK1910231-V16

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    výsledek je uplatněn vlastníkem výsledku a firmou Bidfood Kralupy s r.o. (IČO 282 34 642); bez licence

  • Ekonomické parametry

    kontrola pravosti potravin umožňuje předcházet zdravotním újmám spotřebitele a s tím spojenými možnými náklady

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027022

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Požadavek na licenční poplatek

    N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem