Sada pro detekci DNA štiky obecné (Esox lucius) s využitím metody LAMP
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000039" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000039 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/23:43928338
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sada pro detekci DNA štiky obecné (Esox lucius) s využitím metody LAMP
Popis výsledku v původním jazyce
Štika obecná (Esox lucius) je významná dravá sladkovodní ryba. Je považována za modelový druh pro ekologický výzkum, velmi žádaná jako trofejní úlovek rybářů a díky kvalitnímu masu je ceněna i v gastronomii. Jelikož se jedná o sezónní rybu, může docházet právě v gastronomii k nahrazování štičí svaloviny svalovinou jinou, jelikož u tepelně zpracované svaloviny je identifikace daného druhu na základě morfologických znaků velmi obtížná. Zároveň může zatajení takové záměny vést k poškození zdraví spotřebitele, například v důsledku alergické reakce. Předkládaný funkční vzorek obsahuje komponenty nezbytné pro průkaz přítomnosti DNA štiky obecné metodou izotermické amplifikace zprostředkované smyčkou (LAMP); jako genomový marker byl zvolen úsek parvalbuminového genu. Genetický přístup umožňuje druhové stanovení rybího masa i ve zpracovaných výrobcích. Metoda LAMP navíc poskytuje vysokou citlivost, rychlost a jednoduché provedení bez nároků na drahé vybavení. Díky volbě jaderného genu kódujícího významný rybí alergen, protein parvalbumin, jako marker umožňuje navržený systém nejen odlišit DNA štiky obecné ve vzorku, ale poslouží i pro nepřímý průkaz rybího alergenu ve vzorku. Funkční vzorek tak může najít rozsáhlé praktické uplatnění.
Název v anglickém jazyce
Kit for DNA determination of northern pike (Esox lucius) using LAMP method
Popis výsledku anglicky
Northern pike (Esox lucius) is an important predatory freshwater fish. It is regarded as a model species for ecological research, highly sought after as a trophy catch by fishermen and, thanks to the quality of its meat, it is also valued in gastronomy. As it is a seasonal fish, it is in gastronomy that the pike's muscle may be replaced by other muscles, as it is very difficult to identify the species based on morphological features in cooked muscle. At the same time, such substitution may lead to harm to the health of the consumer, for example as a result of an allergic reaction. The present functional sample contains the components necessary to detect the presence of pike DNA by the loop-mediated isothermal amplification method (LAMP); a section of the parvalbumin gene was chosen as the genomic marker. The genetic approach allows the species determination of fish meat also in processed products. In addition, the LAMP method provides high sensitivity, speed and ease of implementation without the need for expensive equipment. By selecting a nuclear gene encoding a major fish allergen, the parvalbumin protein, as a marker, the proposed system not only allows to distinguish pike DNA in the sample, but also serves for indirect detection of the fish allergen in the sample. The functional sample can thus find extensive practical applications
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910231" target="_blank" >QK1910231: Nové přístupy k průkazu falšování rybího masa pomocí genomové DNA</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
QK1910231-V21
Číselná identifikace
—
Technické parametry
výsledek je uplatněn vlastníkem výsledku a firmou Bidfood Kralupy s r.o. (IČO 282 34 642); bez licence (výstup společného výzkumného projektu)
Ekonomické parametry
kontrola pravosti potravin umožňuje předcházet zdravotním újmám spotřebitele a s tím spojenými možnými náklady
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027022
Název vlastníka
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—