Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv přidaného cukru na BMI u dětí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000044" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000044 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2024" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2024</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv přidaného cukru na BMI u dětí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rozvoj obezity a dalších civilizačních nemocí již v dětském a adolescentním veku je alarmující. Cílem práce bylo zjišťování frekvence konzumace potravin a nápojů s přidaným cukrem u dětí mateřské školy a 1. stupně základní školy. Výsledky neprokázaly vztah BMI dětí s frekvencí konzumace sladkostí a slazených nápojů, protože je potřeba zohlednit i velikost zkonzumované porce, celkový energetický příjem a příjem hlavních živin. Potraviny s přidaným cukrem (sladkosti) konzumovalo častěji než třikrát týdne více než 80 % dětí, častěji z mateřské školy. Slazené nápoje konzumovalo více než třikrát týdne přibližně 25 % dětí z obou skupin.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of added sugar on BMI in children

  • Popis výsledku anglicky

    The development of obesity and other civilization diseases already in childhood and adolescence is alarming. The aim of the work was to determine the consumption frequency of foods and drinks containing added sugar of children in kindergarten and 1st grade of primary school. The results did not show the relationship of children‘s BMI with the frequency of sweets and sugar-sweetened beverages consumption because it is necessary to take into account also the size of the portion, total energy intake and the intake of the main nutrients. More than 80 % of children consumed foods with added sugar (sweets) more than three times a week and approximately 25% of children in both groups consumed sugar-sweetened drinks more than three times a week, almost equally in both groups.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    79

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    26-28

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus