Vliv přidaného cukru na BMI u dětí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000044" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000044 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2024" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2024</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv přidaného cukru na BMI u dětí
Popis výsledku v původním jazyce
Rozvoj obezity a dalších civilizačních nemocí již v dětském a adolescentním veku je alarmující. Cílem práce bylo zjišťování frekvence konzumace potravin a nápojů s přidaným cukrem u dětí mateřské školy a 1. stupně základní školy. Výsledky neprokázaly vztah BMI dětí s frekvencí konzumace sladkostí a slazených nápojů, protože je potřeba zohlednit i velikost zkonzumované porce, celkový energetický příjem a příjem hlavních živin. Potraviny s přidaným cukrem (sladkosti) konzumovalo častěji než třikrát týdne více než 80 % dětí, častěji z mateřské školy. Slazené nápoje konzumovalo více než třikrát týdne přibližně 25 % dětí z obou skupin.
Název v anglickém jazyce
Effect of added sugar on BMI in children
Popis výsledku anglicky
The development of obesity and other civilization diseases already in childhood and adolescence is alarming. The aim of the work was to determine the consumption frequency of foods and drinks containing added sugar of children in kindergarten and 1st grade of primary school. The results did not show the relationship of children‘s BMI with the frequency of sweets and sugar-sweetened beverages consumption because it is necessary to take into account also the size of the portion, total energy intake and the intake of the main nutrients. More than 80 % of children consumed foods with added sugar (sweets) more than three times a week and approximately 25% of children in both groups consumed sugar-sweetened drinks more than three times a week, almost equally in both groups.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
79
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
26-28
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—